Писмо интелектуалаца Сабору СПЦ о КиМ: Последња је прилика да се спречи наш НАЈВЕЋИ ИСТОРИЈСКИ ПОРАЗ

0

Више од 60 српских интелектуалаца упутило је писмо Сабору СПЦ. У писму су истакли да је последњи час да се „верном народу и целокупној јавности укаже“ на реалну опасност од предаје Косова и Метохије.

писмо сабору
Фото: Илустрација

„Околности у Србији су се тако склопиле да још једино наша света Црква располаже убедљивом речју. Та реч се, по природи ствари, не троши за јавна световна питања, али догоди се да се без ње не може изаћи из сенке злехудих историјских околности. Да бисмо остали у борби за очување Косова и Метохије, народу је потребна таква реч истинитог сведочења о опасности коју увећава и наша званична политика“, наведено је у писму упућеном поводом почетка ванредног јесењег заседања Сабора.

Потписници су навели да страхују да је то последња прилика да се нешто уради, те да ако се испусти тај тренутак, сви ће сносити одговорност, али у празном простору непоправљивог и можда највећег историјског пораза.

Навели су и да је текућа званична реторика о Косову и Метохији обавијена велом тајне.

„Ми само знамо да треба да признамо ту лажну творевину као државу и да за то ‘нешто’ ; добијемо ‘нешто’. То је срж званичне најаве, али и само толико довољно је за узбуну, јер реч је о лажном ставу. Основни проблем је у томе што се на лажном ставу заснива домаћа политика. Она се свакодневно допуњује обиљем речи које нико не може да доведе у логичну везу. Те речи служе за прикривање, а не откривање онога што се спрема. Њих може да надјача једино реч наше Цркве. Она треба да буде кратка и одлучна, јасна и упозоравајућа. Њен смисао мора бити у поруци да ‘нико не сме ништа да потпише’, а народ ће схватити њено право значење“, наводи се у обраћању Сабору.

Потписници писма подсетили су да је прошло пола године од поруке Светог архијерејског сабора СПЦ о Косову и Метохији, која је јасним ставом свима ставила на знање да се Косово и Метохија не сме отуђити, што је у народу пробудило наду да се у решавању тог питања више неће ићи погрешним путем попуштања незаситим захтевима косметских Албанаца и империјалним тежњама западних сила.

„Од тада до данас стање се, нажалост, погоршало. Званична политика Србије наставила је да одступа од своје уставне обавезе да штити део државне територије, а у посебним приликама окупације Косова и Метохије – да штити народ, имовину и верско наслеђе. Највиши државни функционери у јавност су убацили зломисао о ‘разграничењу’ Срба и Албанаца у покрајини, што би, по свој прилици, омогућило најпре формално признање лажне државе Косово од стране Србије, а потом и прикључење тог дела српске територије великој Албанији. Томе је претходила жестока пропаганда да Србија на Косову тобоже ‘нема ништа’, те да би и мали ‘добитак’, путем размене по принципу српско за српско, наводно значио много. Ова ‘идеја’ се некако временски подударила са отвореношћу западне политике према могућој ‘корекцији граница’, тако да смо данас сведоци озбиљних припрема за, како се то дипломатски каже, последњу рунду преговора“, додаје се у писму.

Писмо упућено Сабору СПЦ, између осталог потписали, су политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, духовник манастира Свете Петке Беркасово архимандрит Гаврило, публициста Маринко Вучинић, професори Јован Душанић, Александар Ђикић, Александар Јовановић, Душко Ковачевић, Милош Ковић, Часлав Копривица, Мило Ломпар, редовни чланови САНУ Коста Чавошки, Данило Баста, Матија Бећковић, Часлав Оцић и Предраг Пипер.

Јесење заседање Сабора СПЦ, највишег јерархијског представништва и црквенозаконодавне власти, почело је данас у Патријаршији у Београду.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.