БИЗОНИ НА ПРОЛЕЋЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ После 200 година још једна животињска врста у Србији биће обновљена, а онда следи НАСЕЉАВАЊЕ БАЛКАНА

Бизони и јелени лопатари биће нови становници Фрушке горе, а циљ је да се освежи крв новим дивљачима на овој планини. После муфлона, на Фрушку гору стићи ће европски бизон, врста животиња која је до недавно била потпуно заборављена на овом подручју. Сматра се да је последњи бизон у нашој земљи одстрељен пре више од 200 година.

бизони
Фото: ПРОМО

Радослав Крунић, директор Јавног предузећа “Национални парк Фрушка гора”, каже да су прошле године посетили неколико резервата европског бизона са жељом да ову импозантну врсту населе у најстарији Национални парк у Србији и једини у Војводини.

– После упознавања са том врстом, уследила је едукација наших кадрова и припреме простора за прихват бизона. Захваљујући заједничкој сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Покрајинским заводом за заштиту природе, породица бизона коју сачињавају четири женке и два мужјака очекује се да стигне почетком пролећа у свој нови дом. Биће смештени на једној од најлепших локација у Националном парку. После обавезног карантина и периода адаптације, бизоне ће имати прилику да упознају и сви наши посетиоци – изјавио је Крунић.

бизони
Фото: Ненад Михајловић, РАС Србија

Фрушка гора тако ће да буде прво место на Балкану које насељавају ове животиње. Касније ће се одавде бизони транспортовати и насељавати подручја Босне и Херцеговине и Хрватске.

Бизони који би требало да населе Фрушку гору тренутно су у Пољској, где уједно чине и најбројнију популацију бизона у Европи. Како кажу из Националног парка Фрушка гора, услови за бизоне су код нас бољи него у Француској, Шпанији или Грчкој.

Следеће године треба да стигну и јелени лопатари, у периоду од децембра до фебруара, јер је то време најбоље за транспорт, пошто тада дивљач одбацује рогове.

бизони
Пуштање муфлона у ловиште Ворово/Фото: Ненад Михајловић, РАС Србија

Чекајући нове врсте дивљачи, Фрушку гору тренутно насељавају муфлони, који су стигли у фебруару ове године. Око 40 јединки муфлона је доведено, а налазе се у ловишту Ворово.

Фрушка гора је у прошлости била насељена муфлонима и јеленима лопатарима, међутим опстали су само они који су се нашли иза жица ловишта Ворово које је ограђено 1958. године, док је остатак истребљен. У прошлости је било неколико покушаја да се крв ових дивљачи освежи, а из Националног парка се надају да ће овај покушај после 50 година чекања, бити успешан.

бизони
Европски бизони/Фото: ПРОМО

Случај даброви

Бизони нису једина врста животиња која је некада истребљена са подручја Србије, а сада ће бити обновљена. Пре више година, поново су насељени и даброви. Они су у Србији истребљени пре 100 година, али су поново насељени 2004. године у специјални резерват природе “Засавица”, када нам их је њих тридесетак поклонила немачка покрајина Баварска. Да дабровима прија живот у Србији показује и то што их сада има најмање 100. Међутим, пошто су се проширили из “Засавице”, они сада задају тешкоће пољопривредницима крај Дрине и Саве, јер праве бране због којих вода плави њиве.

А. Латас, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.