„Црногорски покрет“: Србија да надокнади штету Црној Гори због 1918. године

0

Имајући у виду да је ово саопштење објављено у гласилу црногорске владе подгоричкој Побједи, поставља се питање да ли оно у потпуности изражава став Владе Црне Горе. Текст из Побједе преносимо у целини.

***

Црногорски покрет припремио је иницијативу којом тражи од црногорских и српских власти да оснују комисију која ће се бавити обрачуном и надокнадом штете Црној Гори која је узрокавана „непријатељским односом Србије у Првом свјетском рату и анексијом 1918. године“.

црногорски покрет
Подгоричка скупштина 1918/Фото: Wikipedia

Иницијативу ће упутити предсједницима државе, влада и скупштина Црне Горе и Србије, Српској православној цркви, Српској академији наука и умјетности и Матици српској.

У документу који ће Црногорски покрет јавности представити у сриједу у Подгорици, у хотелу „Рамада“, наводи се, поред осталог, да се сматрају „позваним и обавезним да покрену процес“ који треба да доврши посебна, независна стручна комисија.

– Наша земља, насљедница оштећене краљевине, потоње социјалистичке Републике Црне Горе, таквоме документу треба да да снагу државнога акта, и затражи наплату и надокнаду обрачунатих штета, од државе Србије, насљеднице оних адреса у Србији, које су их и узроковале.

Од државе Србије очекујемо да чланством у таквој комисији да допринос утврђивању њених размјера и укупнога износа– наводи се у иницијативи Црногорског покрета којом се предлаже потписивање меморандума о штетама.

Непријатељски однос Србије према Црној Гори током Првога свјетскога рата и брутални, злочиначки и незаконити акт анексије, како истичу, проузроковао је велике несреће Црној Гори.

црногорски покрет
Цетиње/Фото: Лука Фортунато, Wikipedia

– Тек након сређених међусобних рачуна, који су из тога происходили и происходе, стекли би се услови да се успостави међусобно повјерење, коначно разорено анексијом 1918. године. Уколико се високе адресе из Србије и Црне Горе не одазову овој иницијативи, Црногорски покрет ће подстаћи оснивање такве независне комисије, и подржавати њен рад, који је у интересу обје државе – изричити су у овој организацији.

Подсјећају да су српске трупе 1918. године окупирале Црну Гору, силом оружја укинуле уставни предак и извршиле анексију земље.

– Акти на којима се темељило њихово дјеловање, дјеловање Привременога централнога одбора, Извршнога одбора и по којима је одлучивала такозвана Велика народна скупштина су незаконити и донешени су од незаконитих органа које није познавао уставни поредак Црне Горе. Као такви су ништавни, а посљедице подложне ревизији, и с њом у вези утврђивању штета насталих из таквих аката – саопштили су они.

црногорски покрет
Књаз Никола I Петровић Његош 1906. године/Фото: Wikipedia Commons/William Le Queux

Подсјећају да је у Првом свјетском рату Црна Гора изгубила 63.000 становника, или 25 одсто цјелокупног становништва.

– Пред сами крај рата, у октобру 1918. године, председник српске Владе Никола Пашић, издао је наредбу министру војске, којом му наређује да не часи, него да организује снаге, са задатком да продру у Црну Гору, дигну народ, проћерају Аусторугарску војску и прогласи сједињење са Србијом. На темељу тога наређења формирана је јединица за продор у Црну Гору – наводи се у иницијативи.

црногорски покрет

– Анексија је провоцирала грађански рат који је проузроковао смрт хиљада лица, током кога је попаљено више стотина кућа, с далекосежним посљедицама које у неправилним размацима, до данас, изазивају спорове, сукобе и дестабилизују политичке прилике на начин који не дозвољава земљи да се уреди у политичком, економском, привредном и сваком другом смислу– упозорили су они.

Побједа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.