Фигаро: Србија понижена у Паризу, „забрљали смо“

Протокол француског председника сместио је председника Србије Александра Вучића изван званичне трибине на прослави потписивања примирја у Првом светском рату.

протокол француског председника
Фото: Франсоа Мори, АП / Танјуг

Председник Србије био је смештен ван домета телевизијских камера, што је неприхватљив пропуст, с обзиром на то да је Србија у Великом рату изгубила „1,2 милиона своје деце“, пише париски Фигаро.

Високи члан протокола Јелисејске палате, задужене за распоређивање званица на почасној трибини, изјавио је за париски лист: „Забрљали смо“.

Око председника Макрона налазили су се представници земаља савезница из Првог светског рата – Русије, САД, Италије и Румуније, али и председници Бугарске и Турске, као и канцеларка Немачке, које су пре 100 година биле непријатељи, а за то време један човек, иако растом огроман, (Вучић) скрајнут је да ниже није могло бити и постављен да седне на супротној трибини, међу нижерангираним министрима, дипломатама и другим званичницима.

„Ту Србију, са њеним историјским жртвама, Француска је понизила 11. новембра. Можемо само да замислимо како се Александар Вучић осећао док је, преко пута себе гледао, осмехнуте између Трампа, Путина и Макрона, озлоглашеног Реџепа Тајипа Ердогана, или Хашима Тачија, председника земље коју Србија не признаје и која је 1914. била тек област у саставу Србије“, истиче се у тексту.

Иако се француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони у понедељак извинио у име Париза, у Београду реакције нису изостале.

Споменик захвалности Француској, тек обновљен – вандализован је, а чули су се и захтеви да се Париска и Француска улица преименују, наводи лист.

протокол председника француске
Један од ранијих протеста испред Споменика захвалности Француској/Фото: Ненад Ђорђевић, ФоНет

 

„Фигаро“ указује да ће 6. децембра Емануел Макрон доћи у Београд. Вучић му је обећао грандиозан дочек и рекао да Србија неће „забрљати“ када је реч о обележавању историјског пријатељства између две земље, које почива на заједнички проливеној крви.

У тексту који је потписао заменик директора Фигароа Жан-Кристоф Буисон, закључује се да ће овога пута Француска бити та која ће се осетити пониженом.

Танјуг