Откривена ВИРТЕМБЕРШКА КАПИЈА на Тргу републике биће ЗАТРПАНА, а онда ће уследити ШОК ЗА ВОЗАЧЕ

0

Археолошки остаци Виртембершке капије откривени на Тргу републике биће конзервирани и затрпани, а археолошко истраживање биће настављено у другој фази реконструкције ове локације, када ће бити раскопана постојећа саобраћајница између Народног музеја, Народног позоришта и “Стакленца”.

археолошки остаци виртембершке капије
Фото: Јелена Жигић, РАС Србија

– На основу анализа постојећих података у току археолошких ископавања и истраживања која су спроведена на Тргу републике откривени остаци представљају Виртембершку капију која је подигнута 1725. године и порушена у зиму 1739/40. године – саопштили су из Завода за заштиту споменика културе града Београда (ЗЗЗСКГБ).

археолошки остаци виртембершке капије
Били су 99 одсто сигурни да је то Стамбол капија/Фото: Владимир Живојиновић, РАС Србија

Како су истакли, “сви чланови комисије су сагласни да је откривене археолошке остатке неопходно презентовати, али и да они представљају сегмент онога што се очекује на простору који је обухваћен другом фазом пројекта”. – Комисија је донела и предлог да се сви радови на Тргу републике настављају по постојећем концепту ауторског тима, са осмишљеном презентацијом откривених остатака капије у нивоу Трга у смислу различите врсте поплочавања. Сви археолошки остаци се на адекватан начин конзервирају и затрпавају, а неопходно је спровођење друге фазе археолошког истраживања у зони постојеће саобраћајнице да би се откривени налази сагледали у целини и да би се донео став о презентацији комплетног простора – додали су из ЗЗЗСКГБ.

Међутим, то није све.

– Пре отпочињања друге фазе радова на Тргу републике неопходно је планирати систематско археолошко истраживање на основу којег би се донела одлука о презентацији откривених археолошких остатака пре почетка извођења радова. Поред тога неопходно је изменити постојећи пројекат у смислу измештања свих планираних инсталација у зони археолошких налаза, али и предвидети мултимедијалну презентацију археолошких налаза.

По њима нема дилеме која је капија чији су бедеми откопани на Тргу републике.

– Откривени остаци Виртембершке капије по својим димензијама и габаритима, у потпуности одговарају основама познатих барокних капија из овог времена, пре свега Барокној капији на Београдској тврђави подигнутој у истом периоду. Током ове прве фазе археолошких ископавања и истраживања нису откривени остаци каснијих интервенција у смислу презиђивања или доградње – закључили су из ЗЗЗСКГБ.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.