Серија разбојништава у Косовском Поморављу. Оскрнавили Цркву Светог Саве – разбили касу, бацили икону (ФОТО)

Група вандала провалила у храм у Горњем Кусцу, у новобрдској општини. Ово је шести напад на имовину Срба у покрајини за последњих месец дана.

храм у горњем кусцу
Фото: Горан Цветковић Црвењак

Имовина Срба у селима новобрдске општине на Косову и Метохији непрестано је на мети непознатих лопова, а у ноћи између уторка и среде у Горњем Кусцу надомак Гњилана вандали су отишли и корак даље. Ударили су и на светиње, па је тако обијена и Црква Светог Саве.

Организована група криминалаца прексиноћ је на десетак места у Горњем Кусцу и Станишору, надомак Гњилана, извршила или покушала више провала и крађа, констатовала је полиција која је јуче око девет часова обавила увиђај и регистровала трагове најмање пет починилаца.

Прексиноћ је такође проваљена црква Свети Сава у Горњем Кусцу и обијена каса у којој су верници остављали црквене прилоге, јавила је РТВ Пулс

„То је за наш велики ударац, јер се нападају и наше светиње“, рекао је за ту телевизију црквењак Станимир Николић, који је случај пријавио полицији.

Према речима Светислава Ивановића, председика општине Ново Брдо, проваљена су врата богомоље и разбијена је каса за прилоге верника.

– Вандали су оскрнавили и икону Свете Петке коју је у припрати у цркви затекао црквењак Станимир Николић, који је случај пријавио полицији – истиче за Новости Ивановић.

У дивљању учествовало више починилаца

Потресне слике из српске светиње брзо су се рашириле и друштвеним мрежама и изазвале згражавање нашег живља. Косовска полиција је у среду ујутру после скрнављења цркве обавила увиђај, а незванично се могло чути да је регистровала групу лопова, односно да је у нечувеном дивљању учествовало више починилаца, што је додатно узнемирило мештане.

храм у горњем кусцу
Фото: Фејсбук

Синоћ, нешто после поноћи, украдено је и возило Опел астра у Кусцу, властника Марка Ристића, а у још у десетак кућа покушане су крађе.

У оближњем селу Станишор, такође после поноћи, обијена је штала Срећка Костића из које су лопови однели краву са телетом.

У изјави за Пулс, потпредседник општине Ново Брдо Синиша Димић осуђује нове нападе криминалаца на имовину српских мештана те општине.

„Ово је смишљени акт насиља над српским становништвом како би се економски ослабили. Евидентно је да косовска полиција нема довољно опреме, људства, нити знања да стане на пут криминалцима“, рекао је Димић.

У последњих месец дана, ово је већ шести пут да су забележене крађе имовине српских власника у новобрдском крају, а на мети лопова су биле куће, крупна стока и возила.

храм у горњем кусцу

Житељи ове већински српске средине са око 6.500 становнка сматрају да су све те пљачке етнички мотивисане како би се наши сународници приморали да напусте своје домове и имања. Иако је због нерасветљавања многобројних крађа на овом подручју недавно смењен командир локалне станице полиције, лоповски и вандалски пир је настављен, а Срби са овог подручја сматрају да на терену нема довољно полицајаца да их заштите и стану на пут учесталим пљачкама.

Уништено 300 манастира

храм у горњем кусцу

У последњих 20 година, на Косову и Метохији је уништено око 300 цркава и манастира. Оштећено је више од 5.500 надгробних споменика на око 250 православних гробаља. Такође, на педесетак почивалишта не постоји ниједан читав споменик, а вандали су ископавали сандуке и недостојно се понашали према посмртним остацима Срба.

РТВ Пулс / Новости