НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Тачи ће бити позван у Специјални суд за ратне злочине ОВК

0

Главни шведски радио објавио је да ће тзв. косовски председник Хашим Тачи бити позван у Специјални суд за ратне злочине бивше ОВК.

хашим тачи
Фото: Кабинет Хашима Тачија

Сверигес радио је такође известио да су неки од бивших ратних вођа косовских Албанаца, укључујући и Рустема Мустафу и Самија Луштакуа, позвани у својству осумњичених за ратне злочине, преноси приштинска Газета експрес.

Како се подсећа, још није подигнута никаква оптужница у склопу истраге која се води већ четири године.

Сверигес радио наводи и да је Тачи један од људи који могу бити предмет Специјалног суда.

Он је прошле године, у једном интервјуу у Шведској, изјавио да на Косову у вези са тиме „немају шта да крију“. Тачи је, како се подсећа, током рата имао лидерску позицију у ОВК све до завршетка рата, када су почињени злочини и тамо је контролисао све кључне механизме, укључујући обавештајне службе, преноси Танјуг.

Шведски радио указује да су бивши лидери ОВК сада на челу власти у Приштини, укључујући положаје председника, премијера и председника скупштине. Тај радио подсећа и да су у разним процесима против припадника ОВК многи сведоци мењали исказе, док су други застрашивани или ликвидирани.

Учестали позиви из Хага припадницима терористичке ОВК

хашим тачи
Фото: Визар Креизиу, АП

Шири се списак бивших функционера и припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, који су од Специјалног суда за ратне злочине почињени на територији Косова током последњег рата и после њега, а који ће се ускоро наћи у Хагу.

На том списку су Назиф Мехмети, познат као командант Дини и Семи Луштаку, потврдили су данас њихови адвокати.

Телевизија Т7 јавила је раније данас да је шеф војног суда тзв. ОВК Сокољ Добруна (79) потврдио да је добио позив да се сутра појави у Специјалном суду за ратне злочине у Хагу. Он је рекао да не зна у ком је својству позван да се појави пред судом, те да ОВК није починила никакав злочин, али да ће он сарађивати са судом.

Да је позив добио Мехмети, познатији као командант Дини, потврдио је његов адвокат Тахири Рецај, који није рекао у ком својству је његов брањеник позван од Специјалог суда.

Рецај каже да је његов клијент позван да се јави 22. јануара, 23. и 24. јануара, не откривајући детаље из позива, односно да ли је Мехмети позван као сведок или оптужени, као ни где ће бити саслушан.

Рекао је да ће тим поводом писату Управном суду и затражити појашњење, пошто је овлашћен да Мехметија заступа у овом случају. Мехмети је, иначе, био део групе Лап и суђено му је 2013. године у Приштини за ратне злочине.

Осим њега, за ратне злочине је тада суђено и Рустему Мустафа Реми и Латифу Гасхију.

Један од позваних од Специјалног суда је и лидер Србице (Скендераја) и бивши командант тзв. ОВК Сами Луштаку, пренео је Зери инфо. Његов адвокат Арианит Кочи је рекао да је његов брањеник позван да се пред овим судом појави 14. јануара 2019. Кочи је рекао да је реч о позиву за саслушање.

„Уз овлашћење мог клијента Самија Луштакуа, обавештавам вас да је он добио позив да се појави 14. јануара 2019. у Специјалном суду у Хагу“, рекао је Кочи, пренео је Танјуг.

Он је рекао да је његов клијент спреман да се изјасни о свим околностима из истраге и да ће у Хаг отићи добровољно.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.