Ово је НАЈЗДРАВИЈЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ НА СВЕТУ! Изненадићете се кад видите које

У данашње време отрови из намирница вребају на све стране, а све је мање времена да се хранимо укусно и здраво. Срећом, постоје намирнице које би свакога дана требало да се нађу на нашем тањиру. Одређена храна помаже код разних болести и требало би је конзумирати свакодневно. Како бисте сачували своје здравље, неке од следећих намирница требало би да се што чешће нађу у вашој потрошачкој корпи.

најздравије воће и поврће

Кајсије

Бета каротен, којег има у свежим и сувим кајсијама, штити очи. Такође, овај састојак се претвара у витамин А чиме се смањује могућност оболевања од рака, посебно рака коже. Добре су и за особе које пате од вишка килограма јер једна кајсија има 17 калорија.

Авокадо

Снижава ниво холестерола и повећава ниво ХДЛ-а (липопротеина велике густине). Један авокадо има 81 калорију.

Црвени лук

Често га користимо у разним јелима, а његова предност је што садржи један од најмоћнијих флавоноида који су природни антиоксиданси. Истраживања су показала да штити од рака, а једна посудица исецканог лука има 61 калорију.

најздравије воће и поврће

Диња

Богата је витамином Ц и бета каротеном који заједно с калијумом, којег има двапут више него у бананама, чини одличан избор. Половина диње има 97 калорија.

Сок од бруснице

Чисти крв од могућих инфекција и тако штити од настанка штетних бактерија. Једна чаша овог сока има 144 калорије.

Малина

Састојци који се налазе у малини смањују ризик од рака, имају доста витамина Ц и влакна која су одлична против холестерола и срчаних болести. Једна посудица садржи тек 60 калорија.

Парадајз

Многима омиљено поврће садржи ликопен и један је од најснажнијих каротеноида који служе као антиоксиданси у организму. Просечан парадајз има 26 калорија.

Суво грожђе

Велики су извор гвожђа које помаже у циркулацији крви.

Артичоке

Одлично поврће које смањује ризик од обољења попут рака и контролише холестерол, Једна артичока има 60 калорија.

Смоква

најздравије воће и поврће

Богата је калијумом и влакнима, али и витамином Б6 који је потребан за добро расположење. Смањује холестерол и спречава задржавање вишка воде у организму. Једна смоква има од 37 до 48 калорија.

Спанаћ

Садржи лутеин и каротеноиде који штите од макуларне дегенерације а која проузрокује слепило код старијих особа. Одличан је избор за оне који пате од вишка килограма, јер једна посудица садржи само 7 калорија.

Броколи

Једна од најздравијих намирница коју свакако треба што чешће конзумирати. Има доста витамина Ц и бета каротена. Једна посудица има 25 калорија.

Бели лук

најздравије воће и поврће

Чест додатак јелима, снижава крвни притисак и помаже у превенцији трбушних оболења и рака црева.

Пшеничне клице

Садржи магнезијум који је важан за спречавање грчева у мишићима, а у пшеничним клицама има доста и витамина Е.

Сочиво

Смањује ризик од рака дојке, добро је за здравље срца и има невероватних девет грама протеина у пола посудице.

Кикирики

Смањује срчана обољења за чак 20%. Једна шака кикирикија има 166 калорија.

најздравије воће и поврће

Тамара Милић, Херцеговина.инфо