ВАТРА ИМ ЈЕ СВЕ ОДНЕЛА Породици пожар уништио кућу, 3.000 књига, ДОКТОРАТ И СЛИКЕ СРПСКИХ ВЕЛИКАНА

Кућа се може изградити или купити, покућство зановити, али неки вредни предмети који су отишли у неповрат, а у које је уложено много времена и труда, немају своје резерве. Овако је, дан после пожара који му је уништио породични дом у Виницкој код Пријепоља за имовином жалио Мирко Малешић, али је утеху у несрећи нашао у томе да су све главе остале на броју. А мало је недостајало да у пожару буде жртава.

мирко малешић
Фото: Владимир Лојаница, РАС Србија

У уторак око пола три плануло је поткровље Малешићеве куће. Његова тромесечна ћерка Софија се пробудила и заплакала. Плач бебе је тргао из сна Хелену, Миркову супругу, Софијину мајку. То их је спасло да на време побегну из ватрене стихије, али ништа нису успели да спасу.

Мирко Малешић јуче ујутро опет је обишао згариште тражећи било шта што је ватра евентуално поштедела.

– Обрадовао сам се кад сам нашао пет-шест длета које користим за вајање – прича Мирко, магистар вајарства и историје уметности, уредник ликовног програма у Дому културе у Пријепољу.

Мирко и Хелена венчали су се летос. Уочи свадбе реновирали су кућу и опремили је новим намештајем.

– За два-три месеца требало је да браним докторат из историје уметности на Филозофском факултету, али нећу моћи. Све што сам спремао за докторат било је у рачунару, а он је изгорео. Баш као и неколико хард дискова на којима сам копирао документа. Имао сам четири деценије стварану колекцију књига са 3.000 наслова, 50 уметничких дела, међу којима слике Миће Поповића, Душана Оташевића… Таква ризница се не може обновити. Изгорели су и сви моји каталози, без њих не могу да докажем да сам имао било коју изложбу и стичем бодове да бих могао добити атеље – каже Малешић.

Владимир Лојаница, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.