Београдске кафане: Од „Загреба“ до „Три листа дувана“

Кафана у Милошевој и здање у Кнез Михаиловој били међу симболима главног града. И док „Загреб“ и данас постоји као „Руски цар“, „Три листа дувана“ остала само на сликама, јер је ту сад изграђена нова зграда.

кафане
Три листа дувана / Фото: Pinterest

„Сећања су као поглед кроз кључаоницу. Кроз њих се види више него кроз широм отворена врата“. Ове речи је Антун Густав Матош, хрватски песник и симпатизер југословенске идеје изјавио управо у – Скадарлији.

Београд има ту врсту „уземљења“ која сваког од великих људи некако веже за овај град. Макар и када је у питању „обичан“ путник пролазник, он осети неку енергију непролазног сентимента.

Сећања… Ево две фотографије које нас воде управо у та, варошка, топла и светла времена. Они, млађи неће лако моћи да се идентификују са овим кадровима, а они старији ће тачно осетити неку добронамерну енергију која шуми из прошлости.

Кафана „Три листа дувана“ била је оно место где се скупља позитивна енергија у Милошевој улици, у близини данашње Скупштине. Она је била један од доказа да кафана није „штала за пијанце“, него место где се рађа култура једног града. И државе.

Када је дошло време да се сруши ова кућа, градска јавност се бурно ускомешала, али то није дало никакве резултате. Неминовност да нова здања замене стара и овде је „показала зубе“. А легендарна кафана се „преселила“ у Матошеву кључаоницу.

Другачије је било са Хотелом „Загреб“, јер је и данас на истом месту, а зове се „Руски цар“. Једно од централних здања Кнез Михаилове улице има за собом раскошну прошлост, а снимак из средине седамдесетих подсећа на време када је ова улица имала буран саобраћај, а модели ондашњих аутомобила данас би били „озбиљни олдтајмери“.

кафане
Ресторан Загреб / Руски цар

Преко пута била је једна од многобројних Робних кућа „Београд“ које су биле понос ондашњег града, а богме и државе. Када би ондашњи становник главног града сишао ка Зеленом венцу, који је и тада био главно чвориште јавног градског превоза, видео би огроман број људи који у рукама углавном носе кесе са ознакама Робних кућа.

Зоран Николић, Београдске приче