Најпоштованија баба Србије: Не знамо како је изгледала, ни како се презивала, али јој подижемо споменике – Ко је била баба Вишња?

Нико не зна одакле је дошла. Непознато је када је рођена ни како се презивала. Ипак, ушла је у српску историју. И то једноставно и само као – баба Вишња!

баба вишња

Тачно презиме, место и датум рођења баба Вишње нису познати. Можда је рођена у селу Доња Трепча, у засеоку Орловак и можда се презивала Урошевић, али историчари све до данас о њеном пореклу нису сагласни.

Чија год да је била и како год да се презивала у историји је, пре свега упамћена као – баба! Баба Вишња била је мајка кнеза Милоша и родоначелница династије Обреновић!

Вишња се 1765. године удала за Обрена Мартиновића. Са њим је имала троје деце – Јакова, Милана и Стану. Обрен је умро око 1780. и Вишња се преудала за Теодора Михаиловића из Горње Добриње.

Теодоров деда звао се Милош, па је по њему назван и Вишњин први син у браку са Теодором. И у овом браку Вишња је имала троје деце – Милоша, Јована и Јеврема. Сва тројица су рођени у селу Горња Добриња крај Пожеге.

баба вишња
Натпис на споменику баба Вишњи у Атомској бањи, Горња Трепча / Фото: Ирена Ранђић, ТВ Телемарк

Вишња није имала много среће у животу, али је била велики борац. Као и њен први муж и Теодор је умро и то 1802. године. После неког времена, Јаков и Милан, њени синови из првог брака који су већ били одрасли и самостални људи, позвали су мајку да са млађом децом дође да живи код њих у Брусницу.

Иако од другог оца, Милош, Јован и Јеврем узели су презиме своје полубраће по мајци и тако су постали Обреновићи, с тим да су понекад користили и презиме добијено по свом оцу па су се потписивали као Обреновић Теодоровић.

До Првог српског устанка Јаков и Милан Обреновић су се бавили трговином стоком, а у тај посао су увели и свог полубрата Милоша који ће, у годинама које су уследиле, постати један од најбогатијих људи, вођа Другог српског устанка и кнез Србије.

баба вишња
Фото: Ирена Ранђић, ТВ Телемарк

Баба Вишња, како су је још за живота сви звали, није дочекала да види синовљев успон до моћи. Умрла је 18. јуна 1817. године.

Сахрањена је у дворишту манастира Враћевшница у близини Горњег Милановца. Поред ње су сахрањена и Милошева деца која су рано умирала од болести.

баба Вишња
Гробница баба Вишње у манастиру Враћевшница