Сребрно богатство српског средњевековног Новог Брда и прстен великаша Радула

Прелеп средњовековни сребрни српски прстен са античком камејом од полудрагог камена. Прстен потиче из 14. века нове ере, а камеја из 4. века пре нове ере. Према натпису на врху, прстен је припадао великашу Радулу.

прстен
Збирка Музеја примењене уметности у Београду.

Прелеп средњевековни сребрни српски прстен са античком камејом од полудрагог камена. Прстен потиче из 14. века нове ере, а камеја из 4. века пре нове ере. Према натпису на врху, прстен је припадао великашу Радулу.

Направљен је од најфинијег новобрдског гламског сребра, легуре сребра и злата, украшен је прелепим орнаментима и има уметнуту камеју са изгравираном птицом.

Пронађен је у остацима горњег града у тврђави Ново Брдо, најзначајнијег трговачког и рударског центра средњeвековне Србије, који се налази на Косову и Метохији, данашњој јужној Србији.

Током 14. века новобрдски златари су израђивали златно и сребрно прстење са уфасованим античким гемама.

Тврђава Ново Брдо се налази се на врху Мале Планине, угашеног вулкана, између Прилепнице и Криве Реке, северно од Гњилана.

Град Ново Брдо је основан почетком 14. века, а средином истог века постаје најзначајније и највеће рударско насеље и урбано средиште средњевековне Србије, одакле је експлоатисано злато и сребро, којим се трговало у читавом региону.

Остаци Новог Брда, са некадашњим деловима за становање, који окружују читаво утврђење, могу се и данас видети. Јужно од града Новог Брда откривени су и остаци цркве коју су подигли Саси и Дубровчани, тзв. Сашка црква. Градска црква у Новом Брду је била посвећена Светом Николи и њени добро очувани темељи су данас видљиви.

прстен
Тврђава Ново Брдо/Фото: Wikipedia

Ново Брдо се први пут помиње у историјским документима из 1326. године. У време цара Стефана Душана овде је радила ковница новца, а од 1349. године ковали су се грошеви са називом града. Тврђаву Ново Брдо чине Горњи и Доњи град са осам кула.

Град Ново Брдо је имао свој градски и рударски статут (1412), као и ковницу новца, због чега је и у Европи називан „Сребрно брдо“.

Класично и симболично

У Музеју примењене уметности у Београду, од 06. новембра 2018. до 31. јануара 2019. године одржава се изложба под називом „Класично и симболично – Прстење и минђуше од антике до средњег века“. Изложбени експонати су из колекције Музеја примењене уметности.

прстен
Изложба „Класично и симболично“, новембар 2018. / Фото: Музеј примењене уметности

Посетиоце кроз поставку воде Мила Гајић, виши кустос у Музеју примењене уметности и Милица Обрадовић, кустос сарадник у Музеју примењене уметности.

Архео Србија / Хронограф