Београдски аеродром мења име – Никола Тесла одлази у историју? Преузимање извршено у поноћ, 501 милион евра легао на рачун

Београд – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је компанија Ванси („Vinci Airports Serbia“ d.o.o. Beograd) преузела београдски аеродром „Никола Тесла“ у поноћ и да је „све завршено“.

београдски аеродром
А где је Никола Тесла?

Он је на конференцији за новинаре, после сусрета са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, на питање новинара да ли је завршено преузимање аеродрома „Никола Тесла“ у концесију рекао да је „новац легао на рачун“.

Влада Србије јуче је саопштила да је компанија „Ванси“ уплатила јуче једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра сходно Уговору о концесији на период од 25 година. „Новац ће за два до два и по месеца бити у републичком буџету“, рекао је Вучић.

Додао је да ће давање аеродрома у концесију значити повећање броја путника и дестинација. „Све је обављено на чист и транспарентан начин“, оценио је Вучић.

Истакао је да ће његова сугестија бити да се „добар део тог новца искористи за враћање старих и лоших дугова“.

Укупна вредност инвестиције током трајања концесије је 1,46 милијарди евра, а „Ванси“ је дужан да уплаћује концесиону накнаду сваке године, као и да улаже у аеродромску инфраструктуру у роковима и у складу са Уговором о концесији, потписаног 22. марта ове године.

београдски аеродром

„То значи велике инвестиције у аеродром, али и друге инвестиције, као што ће бити изградња пруге БГ воза, која ће повезивати аеродром и центар, о чему се преговара са Владом Јапана“, казао је заменик градоначелника Београда Горан Весић у Скупштини Београда приликом представљања буџета.

Влада Србије изабрала је почетком године „Ванси“ као најповољнијег понуђача за концесију београдског аеродрома на 25 година, јер је понудио 501 милиона евра, уз инвестициону обавезу од 732 милиона евра.

Раније је процењено да би приходи од концесије у наредних 25 година требало да буду 1,5 милијарди евра, док ће годишња такса на концесију износити од 4,3 милиона евра до 16 милиона евра.

Од понуде за концесију 417 милиона евра иде у републички буџет, а 84 милиона добијају мали акционари, односно грађани Србије.

Француска компанија се обавезала и да неће бити отпуштања људи на аеродрому. „Ванси“ је основана 1996. године, као део грађевинско-пословне компаније „Ванси“ (Vinci), једне од највећих таквих у Европи.

Аеродрому одмах мењају име?

Од запослених на београдском аеродрому кренуле су гласине о томе да ће име „Никола Тесла“ бити одмах по преузимању промењено. За сада, овакве информације само круже друштвеним мрежама, без званичне потврде. Не зна се ни да ли би такав потез био у складу с одредбама уговора о концесији, нити како ће гласити ново име. Заиста, зашто је по мишљењу француских концесионара Никола Тесла неодговарајуће име за београдски аеродром и које би по њима име било подобније? Жак Ширак? Бернар Кушнер? Гаел Монфис?

Бета / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.