Принц Александар: Имам доказ, Бели двор је платио мој деда

Принц Александар Карађорђевић саопштио је данас да има необориве доказе да је сва имовина његове породице, укључујући и Бели двор, купљена и грађена из личних средстава његовог деде Краља Александра Првог, те затражио њено хитно враћање.

принц александар карађорђевић
Фото: Оксана Тошкић, Танјуг

У саопштењу је навео да су два двора у оквиру Дворског комплекса на Дедињу, Краљевски и Бели двор, као и сва остала имовина, укључујући садржај сефа 555 у Народној банци, неспорно приватна имовина краља Александра Првог.

„Те некретнине су купљене, грађене, одржаване и финансиране из личних средстава мог деде краља Александра Првог, зашта имам апсолутне и необориве доказе“, каже принц.

Навео је да има још много породица које захтевају правду и враћање своје имовине.

„Ја у име свих нас кажем да правда мора да превлада. Ово питање мора да се реши одмах, на пријатељски и цивилизован начин, и ја се радујем што ћу бити део тога“, каже принц.

Он, како је навео, у име свих грађана чија је имовина незаконито одузета као и имовина његове породице, хитно тражи правду.

Каже и да је приватно власништво једно од најосновнијих људских права и основа свих демократских и цивилизованих земаља, те истакао да је Србија доживела бројне неправде и да њен народ не заслужује још једну.

Навео је и да приватно власништво не може да се третира другачије у зависности од тога да ли је стечено у прошлости или садашњости.

„То су двоструки стандарди. Крајње је време да се сва питања власништва над украденом имовином реше одмах, коректно и без даљег одуговлачења“, навео је принц.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић раније је за Танјуг рекао да Бели двор и сва уметничка дела у њему остају трајно у власништву државе Србије, те да ће породица Карађорђевић бити обештећена по правилима која важе за све грађане.

Секулић је подсетио да је Агенција за реституцију одбила захтев за враћање Белог двора породици и издала решење о томе.

„Ту нашу одлуку је потврдио другостепени орган. Управни суд је донео одлуку којом је заправо потврдио да се Бели двор не може вратити у натури, али да породица Карађорђевић има право на обештећење“, рекао је Секулић, те да ће законодавац регулисати коришћење Белог двора, али да нема сазнања да је у току израда посебног закона о Белом двору, као и да не зна зашто се са њим касни.

Објаснио је да је износ обештећења лимитиран на 500.000 евра по старом власнику, који се дели на наследнике на период од 12 година у форми обвезница.

принц александар карађорђевић
Бели двор/Фото: royalfamily.org

Правни заступник принца Александра Карађорђевића изјавио је раније да Агенција за реституцију о Белом двору не сме ни да одлучује, јер би то требало да буде предмет посебног закона.

Закон о враћању имовине и обештећењу из 2011. године, којим је дворски комплекс на Дедињу изузет из натуралне реституције, предвиђа да ће његов статут решити посебан закон, али за сада га нико не припрема, нити је познато ко је надлежан да га предложи, а нема ни одговора зашто касни доношење тог акта.

Спутњик

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.