Шокантно! СУДСКИ РЕХАБИЛИТИВАНО најмање 300 НАЦИСТА широм Србије

0

Најмање 200-300 припадника СС дивизије „Принц Еуген“, састављене од домаћих Немаца, а познате по стравичним злочинима које је починила, до сада је рехабилитовано широм Србије. Толико се, наиме, њихових наследника јавило тражећи повраћај имовине и прилажући доказе о судској рехабилитацији. Стваран број оних чије су осуде проглашене ништавим ипак је већи, јер нису сви потомци поднели захтеве за реституцију.

 200-300 припадника СС дивизије Принц Еуген
Злочин: Хајнрих Химлер обилази СС дивизију у Краљеву 1942. / Фото: Wikipedia

У електронској бази података припадника СС трупа која постоји у Агенцији за реституцију, а састављена је на основу података из Војног и других архива, налази се више од 28.000 имена. Углавном је реч о Немцима, припадницима „Принц Еугена“, али и Албанцима из озлоглашене Ханџар дивизије. Две трећине њих су Немци из Војводине: Зрењанина, Вршца, Српске Црње, Беле Цркве, Пландишта, Панчева, Неузине, Хетина, Честерега, Српског Итебеја, Крајишника, али и Београда.

Дивизија „Принц Еуген“ формирана је од добровољаца, 1942. године, у Српској Црњи, у Банату, који је директно припојен Трећем рајху. Свака немачка кућа морала је да да бар једног војника, и на сваком ћошку стајали су плакати „Ова земља је била и биће Немачка“. Управо зато велики број захтева за рехабилитацију поднет је зрењанинском Вишем суду. У периоду 2014-2018. суд је примио 986 захтева за враћање грађанских права и поништење осуда за фолксдојчере, квислинге, љотићевце, недићевце… Решено је њих 966, док се о још 19 расправља. Колико припадника окупационих снага је тачно рехабилитовано, не зна се, али је велики број захтева, кажу у Зрењанину, одбијен.

Неки су, ипак, усвојени. Такав је случај Ј. Т. из Српске Црње, чије име се налази на списку припадника оружаних јединица СС Вермахта, који су за собом оставили окупатори. Ј. Т. је од априла 1942. као СС стрелац служио у дивизији „Принц Еуген“, а његова породица добијала је месечну помоћ за издржавање. Одлуком зрењанинског суда он је рехабилитован, али је његовим наследницима Агенција за реституцију одбила захтев за повраћај имовине. Ова одлука је у жалбеном поступку.

– Годинама упозоравамо на то да ће рехабилитација квислинга, па и осведочених ратних злочинаца, оставити озбиљне последице – каже Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума. – Захваљујући мањкавости закона о рехабилитацији из 2006. и 2011. године, судије су принуђене да врате част и углед чак и злочинцима. Уколико је неко стрељан без пресуде, упркос томе што је починио ратне злочине, по сили закона мора бити рехабилитован.

Како објашњава Самарџић, право на рехабилитацију по пропису из 2011. имају и особе које су биле припадници окупационих и квислиншких формација под условом да нису учествовале у ратним злочинима, односно да одлуком неког органа послератних власти нису проглашене за ратне злочинце или учеснике у злочинима. Услов је и да нису погинуле у оружаним сукобима.

 

Отишли са окупаторима

ОД 80.000 чланова СС дивизије „Принц Еуген“, само неколико десетина њих после рата је осуђено. Велики број преживелих напустио је земљу приликом повлачења окупатора и одселио се у Немачку и Аустрију.

В. Црњански Спасојевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.