Шта је у ствари Бадњи дан? Да ли знате шта ми то данас обележавамо и који је смисао тога (ВИДЕО)

Сечење бадњака се врши зато што су витлејемски пастири, пошто им се обратио анђео и са њим „мноштво војске небеске“, насекли грање и однели га у пећину у којој их је Јосиф заложио како би се угрејали. Али, зашто се слама баца по поду и на које нас хришћанске вредности то подсећа?

сечење бадњака
Фото: Немања Јовановић, Танјуг

Широм хришћанског света, готово по правилу, Црква је, будући свесна да је суштина важнија од форме, прихватала и преображавала многе паганске обичаје; давала им нови смисао, не би ли тиме преобразила и новокрштене вернике из многобоштва и дала тим обичајима нови, есхатолошки смисао, а истовремено и искоренила стару многобожачку религију.

Тако је било и међу Србима, тако је и са Бадњим даном. Обичаји везани за овај празник имају своје дубоке балканске претхришћанске корене, неки би рекли и претсловенске, али су прихватањем хришћанства они добили један потпуно други смисао и значење, па и објашњење. О паганским коренима ћемо неки други пут, када буде био адекватнији тренутак. Сада ћемо се позабавити хришћанским суштинама. И то таксативно, ради прегледности.

Сечење бадњака се врши зато што су витлејемски пастири, пошто им се обратио анђео и са њим „мноштво војске небеске“, насекли грање и однели га у пећину у којој их је Јосиф заложио како би се угрејали. Ово је легенда без упоришта у Новом завету, али се сматра наговештајем дрвета од којег је направљен крст на којем је Христос разапет. Не треба сметнути ни са ума то, што се махом сече млади и прави цер за бадњак; у питању је дрво из рода храстова, везано за пагански култ громовника, а ова преференција можда је опстала због лингвистичке сличности речи „Христ“ и „храст“ (које иначе немају никакве етимолошке везе једна са другом).

сечење бадњака
Детаљ са фреске Рођење Христово из цркве Светог Димитрија у Пећкој патријаршији, 1346. / Фото: Wikipedia

Посипање житом на Бадњи дан и на Божић, реминисценција је на жито које је Пресвете Богородица бацала стоци у штали (која се налазила у пећини)  пошто се Исус родио, како животиње не би јеле сламу у јаслама у којима је дете лежало.

Слама која се посипа по поду — у данашње време све ређе, посебно у урбаним срединама — симболише сламу у витлејемској пећини, подсећа нас на то да се Исус родио у штали, подсећа нас на важност скромности и смерности, на важност тога да се не гордимо пред другима јер ето — Бог се утеловио на једном тако неугледном месту. Другим речима: то што је неко рођен у обиљу не значи да је изнад других.

Кађење дома симболише злато, тамјан и смирну: дарове које су мудраци са Истока донели најважнијем новорођенчету у историји људске врсте. Ораси који се бацају у углове дома пак представљају Божју власт на све четири стране света: такво је, барем, тумачење.

сечење бадњака
Фото: Јарослав Пап, Танјуг

Погача симболише тело Христово, вино — крв. Дакле, домаћа „причест“ у малом. Риба је најстарији симбол хришћанства, и симбол самог Сина Божјег, со се сматра за симбол божанске силе, а мед за — симбол слаткоће вечног живота у Богу. Свећа представља светлост Божју: „Ја сам светлост свету“, каже Исус. Коначно, паљење бадњака од чега такође настаје светлост, означава завршетак Бадњег дана и почетак Божића, а ту се враћамо на оно што је Јосиф учинио у пећини.

Треба поменути и неколико важних обичаја везаних за овај дан. Наиме, Србин када одабере дрво које ће сећи, окрене се ка истоку, прекрсти се три пута, призове Бога, своју крсну славу и Божић, па тек онда секиром сече бадњак. Пошто се бадњак унесе у дом а пре седања за трпезу на Бадње вече, пева се тропар „Рождество твоје“, укућани се потом помоле Богу, изговоре молитве које знају и честитају једни другима.

Божићни тропар гласи:
„Рођење Твоје, Христе, Боже наш, засија свету светлост разума, јер у њему они који звездама служаху од звезде се научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и Тебе да познају са висине Истока, Господе, слава Теби“.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.