ЕКСКЛУЗИВНО: СРБИН КОЈИ ЈЕ ПРЕ 10 ДАНА ПОБЕГАО ИЗ СЛОВЕНАЧКОГ ЗАТВОРА Од чаршава сам направио уже, а тестеру сам КРИО У МЛЕКУ

Дамњан Митровић, држављанин Србије који је 30. децембра извео спектакуларно бекство из затвора у Словенији, ексклузивно за Блиц открива како је скоро три месеца планирао бег, због чега је ухапшен и како је успео да поред чувара прошверцује бонсек и побегне у Италију.

дамњан митровић
Дамњан Митровић / Фото: Printscreen

После скоро три месеца планирања, Митровић и његов цимер бонсеком су пререзали затворске решетке, направили ужад од чаршава и уз помоћ њих прескочили зид опасан бодљикавом жицом, те тако побегли из затвора у Словенији.

Дамњан Митровић (40), који је 29. децембра побегао из затвора у Копру, каже да је то учинио јер није желео да буде испоручен Србији за кривично дело за које је у Италији, како тврди, ослобођен.

– Чим су одлучили да ме испоруче Србији, ја сам видео да је враг однео шалу. Схватио сам да морам да спасем своју кожу и дођем код своје породице. Планирао сам бекство два и по месеца. Прво сам успео у затвор да унесем бонсеке и то преко ограде, не од стражара. Крио сам их у тетрапаку од млека. Затим сам пратио шта раде и куда се крећу стражари… Ја сам променио три собе да бих дошао до собе у којој могу да видим надзорника и пратим шта се све дешава и како ради да бисмо могли да побегнемо.

Ноћ бекства

Око 3.30 у ноћи између 29. и 30. децембра Дамјан и његов цимер су успели да савију решетке и изађу кроз њих.

– Низ чаршав смо се спустили у двориште. Ту смо нашли контејнере, ставили их један на други, а душек који смо пронашли прислонили смо уз жицу која је оштра као жилет. То смо урадили да се не бисмо посекли. Прво сам се попео ја, а онда сам помоћу чаршава подигао и цимера. Попели смо се на стражарску кућицу, а са ње се спустили на улицу низ те чаршаве. Исекао сам руке на жицу, повредио кук, а мој друг ногу, јер нисмо вешто пали. Бежали смо кроз канале, заваравали смо трагове. После неколико километара смо се раздвојили и знам да је и цимер побегао и да је са својом породицом – каже Митровић.

Он наводи да му је било важно само да дође до италијанске границе. Наишао је на старију госпођу која му је позајмила телефон мислећи да зове мајстора јер му је ауто у квару. Заправо је назвао супругу и рекао јој да нађе ко ће га покупити у Трсту, јер словеначка полиција у кругу од 30 километара има право да улази у Италију. Таксиста га је за 10 евра одвезао до Трста.

дамњан митровић
Фото: Илустрација

Назвао управника затвора

– Позвао сам управника затвора у Копру, мислили су да зовем да би их “за*ебавао”, ал’ сам звао да му објасним како смо побегли, да не помисли да је крив неко од стражара. Причали смо скоро пола сата и чудио се човек како смо успели да побегнемо из једног од најстрожих затвора у Словенији, а још смо први који смо успели да побегнемо – каже он

Пријављен за трговину наркотицима

Митровић каже да је у Италију отишао пре девет година, али је 2013. за њим била расписана потерница јер је, како каже, пријављен за трговину наркотицима још 2007. За то тврди да је у Италији ослобођен.

– Покушавао сам да дођем у Србију и појавим се на суду, али они нису желели да прихвате јемство, тражили су притвор за мене, а то нисам желео – прича Митровић.

Како каже, у Словенију је често путовао, али је током последњег боравка, чим се пријавио у хотел, ухапшен по потерници из Србије.

В. Филиповић, Блиц