„ДРЖАВА ЋЕ ПРЕГАЗИТИ КРИМИНАЛЦЕ“ Вучић: Уводимо ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ за убице деце, вишеструке убице и друга НАЈТЕЖА КРИВИЧНА ДЕЛА

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора за починиоце најтежих кривичних тела: убице деце и вишеструке убице. Вучић је рекао да је овим прихваћен предлог Игора Јурића, оснивача Фондације „Тијана Јурић“, и Блица.

увођење драконских казни
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Он је, најављујући системске и свеобухватне мере против најтежих кривичних дела, после седнице Савета за националну безбедност, рекао да је држава одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције.

Најавио је и измену казнене политике, посебно за кривична дела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства деце и трговину опружјем и наркотицима.

– Борба ће трајати годинама, биће тешка, али ћемо да прегазимо криминалце – рекао је председник.

– Јучерашња акција полиције и тужилаштва показала је намеру државе, не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, но и да тај криминал, као и најтеже облике корупцији, победи. Честитам полицији на чињеници да су се после много времена неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само Србији, нашли на Интерполовој потерници, а неки иза решетака – рекао је Вучић после седнице Савета за националну безбедност која је одржана јутрос.

„За силовање 70 одсто казни до 5 година, а максимална је 12“

Вучић је на конференцији најавио „системске мере које ће Србија предузети у наредном периоду“. Како је рекао нове мере ће у року од месец дана „променити све у Србији“.

Данашња седница је, каже, имала две тачке, једна је била посвећена Косову, а друга борби против криминала и копрупције и системским мерама које ће држава предузети.

– Уколико не приђемо на прави начин овим проблемима, нећемо урадити ништа – рекао је Вучић, а потом додао:

„Колико год била успешна и добра јучерашња акција то је једна акција и можемо да је понављамо сваке недеље. Уколико другачије, свеобухватније не приђемо решавању тих ужасних проблема ми то нећемо бити у стању да решимо – рекао је Вучић и најавио системске мере против криминала и корупције, пре свега другачију казнену политику, јер је тренутна „веома блага“.

– Видели смо да имамо веома благу казнену политику. Казне су биле у највећем проценту минималне или уз ублажавање казни за најтежа кривична дела. Максималне казне готово никада нису у судским поступцима одређиване, него су оне махом биле минималне. На пример, за кривично дело силовање, где је прописана казна од три до 12 година, судови су у највећем проценту изрицали казну до три године, и то је ситација са више од трећине оваквих случајева – нагласио је Вучић.

увођење драконских казни
Александар Вучић, седница за националну безбедност / Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Следе казне од три до пет година – 33,33 одсто, што је укупно 70 одсто казни за кривично дело силовања до пет година.

– Па што смо онда ту одређивали казне максималне до 12 година или код нас увек постоје олашавајуће околности или минимализовање казни? – навео је Вучић.

„Ако за ношење оружја дајемо условну, онда смо то декриминализовали“

Како је навео, за кривично дело недозвољено ношење оружја углавном је изрицана условна пресуда.

– То значи декриминализацију тог дела, а то је лоша порука коју друштво шаље – рекао је вучић.

Како је казао, за кривично дело тешка крађа, најчешћа казна је од шест месеци до годину дана, и то је случај са готово половином случајева.

За тешку крађу мање од годину дана

– За тешку крађу пресуде су углавном од шест месеци до једне године. Чак 62 одсто људи осуђених за тешку крађу добијају мање од годину дана робије. Наравно да се онда лоповима исплати. Што да буду осуђивани за лакшу крађу, кад је боље за већу. Каква је то државна политика? – навео је он.

Казао је и да се за кривично дело производње и стављање у промет опојних дрога, за основни облик, казна је од три до 12 година. Али, каже, да је око 43 одсто извршилаца овог кривичног дела осуђено на казну од три године.

– Кад говоримо о најтежим облицима овог кривичног дела чак 42,20% починилаца овог кривичног дела осуђено је на три године затвора. Па што да не дилују дрогу? – каже српски председник.

Када је реч о недозвољној производњи и ношењу оружја или експлозивних материја, то је кривично дело за које је у 55,05 одсто свих изрицала условна осуда.

– Што значи декримилнализацију тог дела, исплати им се то да раде, то је лоша порука коју држава шаље дурштву – рекао је он.

За силовање и насиље у породици од 5 до 15 година

Вучић је истакао да ће се зато ићи на драстично повећање казни и минималних и максималних када је реч о насилничком понашању, насиљу у поридици, силовању…

– Казна за силовање више неће бити колика је сада, већ ће казна бити од минимум пет до максимум 15 година робије, и неће нико моћи да добије мање. За насиље у породици такође – навео је Вучић.

Уводимо институт доживотне казне, као Немачка и Аустрија

Како је казао Србија уводи доживотну робију за најтежа кривична дела.

– Уводимо институт доживотне казне затвара, доживотне робије за оне који су починили најтежа кривична дела – за вишеструке убице, убице деце и друга најтежа кривична дела – рекао је Вучић и додао да је тиме прихваћен предлог дела јавности и Игора Јурића.

– Сада и ми као и Немачка и Аустија уводимо институт доживотне робије, сад ће казне бити веће него код њих, тако да идите сада тамо и радите шта хоћете, овде нећете – навео је Вучић.

увођење драконских казни
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Он је истакао и да ће бити драстично увећане казне за насиље у породици.

Мининална казна са 6 месеци биће увећана на на годину дана затвора и за насиље у породици.

– А, за све ћемо ићи за макар од 35 до 50 одсто увећања максималних казни – рекао је Вучић.

Суђење мора да буде завршено за 12 месеци

Како је казао, ово је само део приче, јер ће морати још да се ради. Суђење, неће, каже више бити у разумном року, већ ће морати да све буде завршено за 12 месеци.

– За све случајеве озбиљне, пресуда у року од годину дана, па ви гледајте како ћете – казао је председник Србије.

Како је казао, све ове мере ће бити припремљене за двадесетак дана, „идемо са тим у скупштину“.

– Видећемо да ли ћемо ићи као већина посланика или као влада, ја бих волео као влада. Ми идемо са оваквим мерама и следи тешка борба, јер сада ће криминалци да се уједине против нас, али држава ће да их победи, држава је јача – поручио је он на конференцији за новинаре, на којој је представио мере за борбу против криминала и корупције.

„Прегазићемо вас“

– Биће то тешка борба, али мој одговор за све оне којима ово неће одговарати порука је: Држава ће да вас победи! – рекао је он.

Ова борба, каже, није ад хоц, биће тешка, „али ми ћемо да их прегазимо, то обећавам грађанима“.

– Од ЕУ за ово очекујем подршку. Што Немачка има доживотну робију, а ми да немамо – рекао је он.

Како каже Србија се угледала на европско законодавство.

Поручује да Србија више неће бити Мека и Медина за криминал и да ће казне бити строже него у Аустрији и Немачкој, драконске.

– Лепо су смислили да ми на Балкану имамо меку казнену политику, а код њих да буде жестока, па ми да будемо Мека и Медина за криминал, а код њих да га нема. Сад ми исто као Немачка и Аустрија уводимо институт доживотне робије и драконске казне. Па, идите тамо, али у Србију нећете – поручио је он.

Вучић је приметио да само земље на Балкану, Србија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија немају казну доживотног затвора, док европске земље имају.

– Сад хоћемо и ми да имамо и ми хоћемо строже казне. Јуримо европске стандарде и увећаваћемо казне, јер желимо да им не пада на памет да се овде убијају – рекао је председник.

Вучић је истакао и да је полиција у последњој акцији нашла људе који су посведочили о извршењу најтежих кривичних дела и да сада постоје сва полицијска и оперативна сазнања за највећи део убистава на београдском асфалту, од Деспотовића до Станковића и других.

– Е, сад је паника… Ми данас знамо ко је, а сад је друго питање како ће то ићи са тужилаштвом и судовима – рекао је Вучић.

– А, шта ће они (криминалци) да раде… Што год да раде, не може та борба да буде лака, али згазићемо их, правно, како и приличи правној држави – рекао је Вучић.

увођење драконских казни
Мирослав Мишковић пред судом / Фото: М. Бркић, РАС Србија

„Мишковић после три године херој“

Председник Србије рекао је да, „када је кренула борба са Мишковићем, мислите да нисам знао да ће Мишковић за три године да буде херој и поштењачина у својим новинама“?

– Знао сам и био сам спреман на то – казао је он.

99 одсто судија часно ради свој посао

Председник Србије Александар Вучића је изјавио данас да 99 одсто судија у нашој земљи поштено, часно и одговорно обавља свој посао, али да и ту, као и у свакој професији има кукоља.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност одговрајући на питање новинара да ли се судије плаше криминалаца и да ли има спреге судија и криминалаца, рекао да је његова обавеза као председника да брани судије.

– Да ли има, као и у сваком другом послу, кукоља? Има, као и код нас, као и на сваком другом месту – додао је Вучић.

Рекао је да се пета тачка реформи које ће бити спроведене односи извршење кривично – правних санкција.

– Понекад нам се догоди да су нам прекршајне казне веће и исплативије за државу кад је реч о новчаним казнама, него о кривично-правним санкцијама. А, да не говфорим о свим могућим марифетлуцима око издржавања казне, како се злоупотребољавају наногице и многа друга чуда – рекао је он.

Вучић је поручио да ће се држава и тиме позабавити и решити велики део тих проблема, као и да ће грађани моћи да виде огромне помаке наредном периоду.

– То ћемо све да решимо у наредних 20 дана – додао је он.

Сви знају ко је Филип Кораћ

На коментар новинара да велики број починилаца бежи и скрива се на КиМ и да ли може Србија нешто ту да учини, председник је казао да је, што се тиче КиМ и других територија на којима се криминалци слободно крећу, много већи проблем што не може лако да се дође до оптужбеног акта због недостатка доказа.

– Је л’ има неко ко не зна Филипа Кораћа? Није то од јуче, али смо тек од пре неколико недеља успели да пронађемо за шта је све и како одговоран и да имамо за то потврде живих људи. Знате, то су људи који су професионални криминалци и убице, уклањају своје трагове и потребно је време, л држава је успела то да реши“.

Вучић истиче да је посебно задовољан што је држава успела да реши случај упада у изнајмљени стан новинара Милана Јовановића из Врчина.

Седници су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић…

Танјуг

1 коментар

  1. Устав Републике Србије не даје председнику(/ци) државе НИКАКВО овлашћење да се бави промеанама закона, то може да ради искључиво минсистартсво правде и евентуално премијер(ка).

Comments are closed.