Неиздавање визе Харадинају ВАЖНА ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА СРБИЈЕ – САД показале праву улогу свог савезника

Сједињене Америчке Државе одбиле су да издају визу Рамушу Харадинају, тзв. премијеру привремених институција у Приштини. Овај догађај можемо слободно назвати важном дипломатском победом за Србију.

Фото: Арменд Нимани / АП

Навикли смо да сматрамо такозвану „Републику Косово“ протекторатом САД, које активно користе своју позицију. Ово је дефинитивна истина. Само захваљујући пуној подршци САД Албанци су били у стању да изграде своје институције управљања и чак покушају да говоре са позиције силе са Србијом – пуноправном европском државом са хиљадугодишњом историјом, коју чак и Велика Британија и Француска препознају као једнаке себи. Међутим, недавни догађаји јасно показују однос Сједињених Америчких Држава према свом савезнику.

Министарство спољних послова САД одбило је визу премијеру тзв. „Републике Косова“ Рамушу Харадинају који је требало да 6. фебруара учествује у раду самита посвећеног проблему Балкана, али сада мора остати на Косову. У исто време, Министарство спољних послова и Веће за националну безбедност САД упутили су писмо тзв. Влади Косова, у којем су захтевали да се укину увозне царине на робу из Србије, као и да прекину да саботирају билатерални дијалог са Србима. САД су им чак запретиле наметањем санкција.

Такав догађај не може се назвати нечим необичним. Као што озбиљан власник не допушта свом псу превише, тако и САД не дозвољавају својим сателитима да иду преко граница рационалног, дипломатског, традиционалног и демократског. Вашингтону је потребан мир између две стране сукоба, који ће докауати одрживост пројекта „Републике Косова“. Пре двадесет година присилили су Србију на мир. Сада супротна страна доживљава ове методе принуде.

По први пут у целој тридесетогодишњој историји сукоба са Албанцима Срби нису били мета политичких уцена и претњи спољних снага. Овог пута није било уобичајене реторике о забринутости због онога што се догодило и није било празног разговора. Газда је показао псу његово место. И мада овај догађај не мења ништа за Србију, ипак је донео барем мало топлине. А непослушни пас је кажњен.

криза владе
Јасна Кривокапић

Харадинај: Поверење и подршка САД неће нестати

Тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај, наводи да верује у Сједињене Америчке Државе и да поверење и подршка коју Америка пружа Косову од 1999. године неће нестати без обзира на то да ли је добио или је одбијен за америчку визу.

Рамуш Харадинај је то рекао током сусрета са 120 студената из Беча и Венеције, који бораве у Приштини у оквиру студијског програма о демократизацији и људским правима, пренела је Газета експрес онлајн.

„Са или без визе, САД неће променити став. Они нам помажу од 1999“, рекао је Харадинај.

Раније је потврдио да су САД одбиле његов захтев за визу и да ни ове године неће моћи да присуствује традиционалном Молитвеном доручку у Вашингтону.

Приштински медији тврде да је Харадинај добио одбијеницу зато што не пристаје да укине наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ.

Иначе, то је други пут за годину дана да је Харадинају одбијен захтев за визу САД.

Почетком јануара прошле године САД су одбиле његов захтев за визу, пошто је у парламенту покренута иницијатива за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

рамуш харадинај
Рамуш Харадинај / Фото: Ваљдрин Ћемај, ЕПА / ЕФЕ

Јасна Кривокапић / РТС