Пас Паша највише наљутио косовске Албанце – Шарпланинац је аутохтона албанска раса и помиње се још у античком спеву Илиријада!

0

Пратећи посету Владимира Путина Београду, косовски медији су реаговали најбурније, ни мање ни више, него на поклон који је српски председник Александар Вучић дао руском председнику.

поклон
Љути што су им Срби „опет украли“ нешто / Фото: Саша Ђорђевић, АФП

Наиме, пас расе шар-планинац, под именом Паша, који је од данас власништво председника Путина, изазвао је велику нервозу и гнев код Албанаца, јер тврде да је та најстарија српска раса пса, у ствари албанског порекла.

„Та раса паса је аутохтона албанска раса и помиње се још у историји Илиријаде под именом дардана“, преноси Бота сот.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић уручио је јуче поклон — штене шарпланинца руском председнику Владимиру Путину. Штене по имену Паша чекало је окупано свог новог газду у згради Палате Србије.

поклон
Фото: Председништво

Овако је изигледао први сусрет Паше са новим власником:

„Паша ће бити привржен председнику путину“  – Власник узгајивачнице из које шарпланинац у шоку када је чуо коме иде пас

Наш ће Паша бити потпуно привржен председнику Путину, јер шарпланинац напросто обожава све чланове породице и најбољи је чувар на свету – каже нам Драган Ћулибрк (40), из Петроварадина у чијој одгајивачници је одабран троипомесечни шарпланинац којег је председник Вучић поклонио руском председнику знајући за његову наклоност према моћним и јаким псима.

поклон
Путин са штенетом које му је поклонио српски председник / Фото: Председништво

– Знао сам да ће бити поклоњен, али нисам знао тачно коме, после сам сазнао коме тачно иде. Био сам изненађен и мало у шоку, нисам ни свестан колику част да пас баш из наше одгајивачнице одлази код једног од најмоћнијег, ако не и најмоћнијег човека света – рекао је Ћулибрк.

поклон
Фото: Блиц, РАС Србија

Паша је једини мужјак из најновијег легла узгајивачнице „Ћулибрк“. Има изузетан педигре, припадник је осме генерације паса који воде порекло са Косова и Метохије. Његов деда Ага-Јазу био је првак Србије пре три године. Паша је већ достигао тежину од двадесетак килограма, а када буде у највећој снази биће троструко тежи.

Фото: Блиц, РАС Србија

Ћулибрк је један од ретких узгајивача који се може похвалити прецизним подацима свих генерација паса које је однеговао. Али, сви успеси које је побрао са својим шарпланинцима током протеклих тридесетак година, чини се, нису унели толико узбуђења у живот ове породице као изненадни позив сарадника председника Вучића од пре десетак дана. Од око две стотине узгајивача шарпланинаца у Србији, избор је пао на Драгана.

поклон
Фото: Блиц, РАС Србија

Све се одиграло веома брзо – Паша је прошао све потребне контроле и неколико дана уочи доласка председника Путина, отпремљен је у Београд.

Наш домаћин хвали и истанчан осећај председника Вучића да одабере баш шарпланинца, нашу најстарију аутохтону расу коју су неправедно потиснули комерцијалнији пси. Шарпланинац, наглашава Ћулибрк, заиста заслужује да буде званичан српски бренд.

поклон
Стефан (4) и Илија (10), Драганови синови / Фото: Блиц, РАС Србија

Драганови пси доспели су у Француску, Аустрију, Мађарску и Чешку, а има их и у Аустралији и Америци. Паша ће бити први представник ове узгајивачнице у Руској Федерацији. И то на највишем нивоу.

поклон
Паша / Фото: Председништво Србије / Промо

Паша ће се лако навићи на јаку руску зиму, јер шарпланинцима такви услови пријају више него блага равничарска клима. Што је зима оштрија, длака им постаје јача. Ову расу одликује јак имунитет, храни се гранулама и месом. Ако је у групи са другим псима, врло брзо ће се „договорити“ о хијерархији.

То је једна од првих регистрованих раса у свету. Године 1939. убележен је под бројем 41 и под именом илирски овчар. Стандардизацију је урадио проф. др Слободан Павловић (1912-1994) из Смедерева, који је ветерину дипломирао на Сорбони.

Спутњик / Блиц

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.