СРБИМА ГАСЕ МИКРОФОН у Уједињеним нацијама да се не би чула ИСТИНА О КОСОВУ

Међународна канадска непрофитна организација „28. Јун“ од 2012. године до данас доставила је хуманитарну помоћ вредну више од 4,4 милиона долара Србима широм простора бивше Југославије, а у последњих осам месеци та организација, једина са ових простора, има посебан, консултативни статус при Уједињеним нацијама.

28. јун
Фото: 28. јун

Млади људи који су је основали покушавају да упознају чланице УН са проблематиком у вези са Косовом и Метохијом, посебно са важношћу очувања српског културног наслеђа у јужној покрајини. Све је почело пре три године када су после самита УН у Турској позвани да аплицирају за тзв. консултативни статус.

Сада на свака два месеца, како кажу, не пропуштају прилику да говоре праву истину о Србији. Нови састанак биће одржан у петак, 8. фебруара у Њујорку, а тема је равноправност религија. А на последњој конференцији, одржаној пре два месеца у Бечу, посвећену превенцији криминала, били су жртва политичке смицалице.

Тамара Павловић, извршна директорка организације за цео свет, припремила је говор о тренутној ситуацији на Косову и Метохији. Иако су организатори скупа пре почетка видели говор, излагање наше саговорнице грубо је прекинуто.

28. јун
Организација „28. Јун“, једина са ових простора, има консултативни статус при Уједињеним нацијама. То јој омогућава да активно учествује у лобирању за српске националне интересе пред свим значајним међународним институцијама. / Фото: 28. јун

„Колегиница Мија Милановић је прва говорила, све је прошло добро. Али када сам ја почела да причам, мој говор је био политички усмерен, када сам споменула чињеницу да до данашњег дана нико није одговарао за мртву српску децу и друге српске жртве на Косову и Метохији, они су ми у том тренутку искључили микрофон. Искључили су и камеру. Одузели су ми право да причам о Косову и о Србима уопште. Нису дали никакво објашњење, ништа нису рекли“, прича нам Павловићева.

Додаје да је организација „28. Јун“ и после скупа од организатора из УН тражила одговор на питање шта је спорно у њеном говору. Ни касније нисмо добили одговор на питање зашто је мој говор прекинут, каже Павловићева.

„Рекли су да не морају да нам дају одговор. Ми претпостављамо да се жалио неко ко је седео у сали и да им није било свеједно, зато што истина није лака тема. Поготово када ту седе људи из разних земаља које су такође донекле учествовале у свему овоме и створиле ову ситуацију на Косову и Метохији“, истиче наша саговорница.

Павловићева је споменула Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, рекла да она гарантује границе Косова и Метохије као дела Републике Србије, а микрофон је искључен пошто је као последње на Косову и Метохији поменула убиство Оливера Ивановића и рекла да је јасно да је положај Срба у јужној покрајини све гори.

И поред покушаја да се ућутка, организација ће, каже наша саговорница, наставити да користи свој специјални консултативни статус у Економском и социјалном савету Уједињених нација како би говорила о хуманитарној ситуацији у нашој земљи. Шта младе српске лобисте чека у петак?

„Нажалост, и даље су Срби на Косову у ситуацији да не могу слободно да се крећу, спречени су да иду у цркву, ми не можемо слободно ни да обиђемо наше манастире. Ко год да иде доле, увек се плаши да се не деси неки проблем. Наши монаси и монахиње апсолутно нису безбедни, због претњи од упада Албанаца. Ми ћемо причати о томе, ако Бог да“, најављује Тамара Павловић.

Она додаје да су хришћани тренутно свуда угрожени и да се нада да ће та чињеница бити довољна да „28. Јун“ представи праву слику о њиховом положају у срцу Европе.

Саговорница Спутњика последње три године живи у Београду, у који се преселила из Аустралије, где је рођена. Живела је и на Новом Зеланду. У обе земље, наглашава, после лобирања младих Срба из дијаспоре, сада има много више људи који знају праву истину о Србији.

28. јун
Више од 400 волонтера организације активно је на свим меридијанима, с лобирањем су почели када су схватили да странци, захваљујући погрешној медијској слици, о Србији и Србима мисле све најгоре. / Фото: 28. јун

„Наши донатори нису само Срби, него и Американци, Аустралијанци, Канађани, Немци, који су, хвала Богу, преко нас сазнали истину о Косову и Метохији, истину о Србији — да није насилна земља, да није земља која воли да ратује и малтретира људе, него да смо добар, побожан народ који може и те како да чини добро овом свету. И то њих највише мотивише, управо то што знају да правда није била на нашој страни“, објашњава Павловићева.

Више од 400 волонтера организације „28. Јун“ активно је на свим меридијанима, а с лобирањем су почели када су схватили да странци, захваљујући погрешној медијској слици, о Србији и Србима мисле све најгоре.

Сенка Милош, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.