УВАЉУЈУ НАМ МЕСО КОЈЕ СЕ У ЕУ СПАЉУЈЕ: Салама „Перутнине Птуј“ је опасна, али производи ОВЕ компаније су још опаснији!

0

Ова компанија је једна је од највећих увозника машински сепаратисаног меса (МСМ).

месо
Фото: Илустрација

Компанија „Неопланта“ је само током прошле године увезла највише пилећег МСМ-а, а реч је о 3,5 милиона килограма, буквално речено, смећа.

Како Ало! незванично сазнаје из Управе царине, „Неопланта“ је само за период од годину дана увезла тачно 3.498.121 килограм пилећег МСМ-а, чиме је избила на прво место домаћих произвођача месних производа који су увезли пилећи месни отпад. Ради се о количини која је чак шест пута већа од оне коју је у истом периоду увезао „Златиборац“, а о чему је „Ало!“ писао.

Наиме, саламе, кобасице, виршле и паштете већине домаћих произвођача садрже велику количину млевених костију препуних тешких метала, антибиотика и хормона јер су направљене од МСМ-а. Произвођачима у Србији увоз таквог меса најлошије категорије и те како се исплати, јер га набављају по далеко нижим ценама него што плаћају месо нешто бољег квалитета. Али, оно што је, заправо, трагично јесте то што се тај такозвани месни отпад у Европској унији не ставља чак ни у храну за псе и мачке.

месо
Неопланта / Фото: Промо

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, каже за Ало! да је одавно познато да се у паризере, виршле, кобасице и паштете у Србији ставља све сем чистог меса. Он наводи и да МСМ, који садрже многе месне прерађевине у Србији, у земљама ЕУ иде или на спаљивање или у извоз у земље попут наше.

– МСМ је најгора категорија меса. Ту заврши све оно што у земљама ЕУ спаљују. То су самлевене и кожица, и тртица, и шија, хрскавица, па чак и кости. Најгоре је то што се у многим деловима тела који се мељу задржава много тога штетног што је животиња унела за живота. МСМ у земљама ЕУ иде на спаљивање или се извози у земље попут Србије. Заправо, више им се исплати да извезу него да још из свог џепа дају новац за спаљивање – истиче Паповић.

Бранислав Гулан, члан академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности, каже за Ало! да МСМ, као месо најлошијег квалитета, кошта отприлике евро по килограму, ако не и мање.

То значи да онај произвођач, који месо најлошијег квалитета ставља у виршле, паризер, кобасице или паштете, дебело заради. Рецимо, паштета коју произвођач направи од месног отпада јефтинија је од конзерве у коју је потом пакује. Наравно, потом то све продаје по далеко вишој цени него што су га заједно коштали сировина, производња и паковање.

„Неопланта“ увози ко помахнитала

Компанија „Неопланта“, према сазнањима Ало!, прва је од домаћих произвођача месних производа и по увозу свињског меса које је за последњих годину дана увезла тачно 5.461.471 килограм. „Неопланта“ поред пилећег МСМ-а, увози и пилеће месо, а током прошле године увезла је 662.052 килограма пилетине.

Бројке

30 кг меса Србија троши по становнику годишње

38.000 тона МСМ-а је, према проценама, увезла Србија 2017.

400.000 тона свих врста меса годишње се производе у Србији

65 килограма меса Србија је трошила по становнику 1990.

650.000 тона меса производила је Србија 1990

Рајко Ристић, Ало!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.