СКАНДАЛ У БРИСЕЛУ: Главни белгијски обавештајац радио за Русе, умешана Српкиња?

Савезни тужилац покренуо је истрагу против једног од шефова белгијске војне спољне безбедносне службе АДИВ због сумње да је радио за Русију.

савезни тужилац
Фото: Илустрација

Савезни тужилац покренуо је истрагу против једног од шефова белгијске војне спољне безбедносне службе АДИВ због сумње да је радио за Русију.

Шеф белгијске контраобавештајне службе (АДИВ) Клемент Ванденбере осумњичен је да је радио за Русију, пише данас ЕУОбзервер.

Белгијски лист „Де Морхен“ „зачинио је“ ову причу тврдњом да је Вандербере, који је 40 година био обавештајац, оптужен да је поверљиве информације предавао наводно једној Српкињи, за коју се сумња да је руски агент.

Белгијски лист је те тврдње изнео позивајући се на „неименоване изворе“ из службе АДИВ.

То, како пише лист, „проистиче“ из истраге белгијског федералног тужилаштва и надлежног парламентарног одбора.

Сумња се да је Вандербере уништио поверљива документа у резачу папира, писао је тај лист.

Додаје се да му је наложено да не напушта кућу до окончања истраге, а његова канцеларија је „запечаћена“ крајем јанауара.

Бугарски новинар Иван Диков у тексту на сајту Јуропијенњуз изнео је тврдњу да је током специјалне операције у Србији 2016. Ванденборе наводно Србима омогућио приступ поверљивим информацијама.

Поменута Српкиња је, како пише Диков, била двоструки руски агент.

ЕУобзервер подсећа да је недавно немачки Velt am zontag писао, позивајући се на интерни извештај Европске службе за спољне послове, да у Бриселу, где је седиште институција ЕУ и НАТО, делује „око 250 кинеских и 200 руских шпијуна“.

Танјуг