Старопланинци не посустају у борби за реке: ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ РЕКА СРБИЈЕ

0

Током викенда на Старој планини окупили су се представници општина из Србије, у којима се грађани боре против градње мини хидроцентрала на територији Републике Србије.

на старој планини
Фронт за одбрану река Србије / Фото: Одбранимо реке Старе планине

– Активисти који су ангажовани у одбрани река на општинама: Пирот, Бабушница, Краљево, Параћин, Петровац на Млави и Ужице окупили су се како би успоставили заједнички фронт за одбрану река Србије. Договорили су се да заједнички раде на освешћивању грађана о штетности ових пројеката, али и на коордиинисаном јачању притиска на институције на локалном, државном и на међународном нивоу. Овај фронт је отворен и за активисте из осталих општина, који су из различитих разлога били спречени да присуствују оснивању Фронта за одбрану река Србије. – закључује Александар Јовановић Ћута.

Том приликом је одржана Изборна скупштина Савеза месних заједница Старе планине.

на старој планини
Препуна МЗ Темска на изборној скупштини Савеза месних заједница Старе планине / Фото: Одбранимо реке Старе планине

– Савез месних заједница Старе планине треба да буде надаље, као што је на почетку свог оснивања и био водећа организација у заштити и очувању вода, основног ресурса за опстанак живог света, укључујући и људе. Такође, Савез треба да заступа интересе људи и да се бави заштитом целокупне природе на својој територији а и шире. У будућем периоду треба да постане релевантна снага и репрезентативна организација, чији став и мишљење ће морати да се уважава код свих државних  институција. Почев од градских, разних завода, министарстава итд. Ако без воде нема живота.

Ако било какво деловање на водама може да изазове нестанак истих, са нестанком воде иде и нестанак живота. Онда наша одговорност мора да буде највећа могућа. Савез месних заједница Старе планине је савез људи који живе на тим просторима, самим тим нико нема права да у њихово име одлучује а посебно не без њихове сагласности и знања. Да би Савез функционисао у интересу људи и целокупног живог света на овим просторима мора целокупан његов рад да буде потпуно транспарентан.

на старој планини
Фронт за одбрану река Србије

Управа која буде изабрана мора да слуша људе и одговорно разматра сваки предлог. Да би се то постигло поред законске обавезе бирања управног одбора, надзорног одбора и редовних заседања скупштине Савеза коју чине све организације чланице Савеза и сви људи који су приступили Савезу и мимо било којих организација, потребна су редовна заседања на целој територији Старе планине. Ма које тело да има састанак увек треба да буде омогућено свакоме ко жели да присуствује.

на старој планини
Александар Планић: Одбранићеме све реке у Србији / Фото: Одбранимо реке Старе планине

У оквиру Савеза, не би било добро да се појави жеља и осећај конкуренције јер је свако место, насеље битно и незаменљиво. Ако имамо, на пример, само једно развијено место а остала буду запостављена, гледано на цео крај или регион реални утисак би био да је цео крај неразвијен. Самим тим, и то једно успешно насеље губи своју атрактивност.

Због тога, да би ова организација била снажна и корисна, окупљање људи, свих који желе, треба да буде стално, на пример, једанпут месечно.

Функција Савеза није само одбрана вода. У каснијем периоду предстоји ревитализација и развој Старе планине. Јер је Стара планина остала са врло мало становништва и нека насеља, потенцијално огромна већина, су пред потпуним изумирањем.

Сам Савез да би био још пожељнији за сарадњу са другим организацијама треба да омогући приступање у својим редовима и другим организацијама. Да оснива у каснијем периоду разна, зависно од потребе радна тела, огранке, да именује координаторе итд. Да омогући приступање и учланење појединцима и разним организацијама из било ког краја како би сам Савез добио још више на значају.

на старој планини
Спремни за изазове у одбрани основног људског права на воду / Фото: Одбранимо реке Старе планине

Надаље треба размишљати и о отварању канцеларије у Пироту, како би било свима лакше да учествују у раду Савеза. Снага Савеза је у нашем јединству и слози. – закључио је Милан Ђорђевић из удружења Темска.

Одбранимо реке старе планине

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.