Мислили сте да сте све видели? Представљамо вам паметне е-панталоне за шпијунирање

Америчка обавештајна служба развија паметне е-панталоне за своје агенте

паметне е-панталоне
Фото: Getty Images

Циљ је да се створи одећа способна да снима аудио, видео и геолокацијске податке.

Из канцеларије директора Националне обавештајне службе САД саопштено је да ће подржати развој револуционарне одеће која укључује различите дигиталне технологије.

Програм под називом „Паметни и умрежени текстилни системи са електричним напајањем“ (СМАРТ еПАНТС) надгледаће огранак агенције који је специјализован за истраживачке подухвате високог ризика, пише The Intercept.

Амерички званичници кажу да су напори усмерени на стварање текстила који функционише као било који други комад конфекцијске одеће, али ће моћи да снима аудио, видео и геолокацијске податке.

Крајњи циљ је да технологија „помогне особљу и онима који раде у опасним окружењима са високим нивоом стреса, као што су места злочина и инспекције контроле наоружања, а да не омета њихову способност да брзо и безбедно раде“.

Пет организација је добило уговоре о развоју вредне више милиона долара. Очекује се да ће посао бити завршен до јануара 2025.

САД су већ покушале да интегришу дигиталне технологије у одећу. Године 2021. Институт за војну нанотехнологију америчке војске и МИТ развили су влакно које може да се програмира да складишти, анализира и дели податке о активностима корисника када се ушије у одевни предмет, захваљујући минијатурним дигиталним чиповима.