Албанска мафија преузела британско тржиште кокаина од пет милијарди фунти – Сада су МЕЂУ ПЕТ НАЈЈАЧИХ МАФИЈА НА СВЕТУ

Албанска мафија или „мафија Шиптара“ преузела је контролу над тржиштем кокаина у Великој Британији, пише британски Мирор и додаје се вредност тог тржишта процењује на пет милијарди фунти.

албанска мафија
Фото: Хуан Карита, АП

Та мафија је полако преузела тржиште у Британији, откако се велики број Албанаца преселио у Британију после пада комунизма у Албанији 1990. године, пише лист.

Како се наводи, сада „застрашујући криминалци“ контролишу скоро цело тржиште у Великој Британији, са кокаином који је најјефтинији од 1990. године и најчистији у последњих 10 година.

До преузимања тржишта је дошло тако што је албанска мафија, или како се још зову „мафија Шиптара“, одбацила посреднике и почела директно да комуницира са колумбијским картелима, што је омогућило ниже цене и већу чистоћу кокаина на тржишту.

Због тога се сада Велика Британија суочава са највећим бројем младих корисника кокаина у Европи.

Мирор наводи да у том царству главну реч води озлоглашена банда Хелбанианц, која влада делом источног Лондона.

Ова банда је имала чак и свој Инстаграм налог на коме је имала 115.000 пратилаца, а који је затворен у новембру прошле године, преноси Танјуг.

Портпарол Националне агенције за криминал рекао је листу да албанске криминалне групе имају велики утицај на остале криминалне организације у Великој Британији и приступ тржишту наркотицима, пре свега кокаином, а повезане су блиско са групама преко којих перу новац и тргују људима.

Бруталан успон албанске мафије: Дрога, крвна освета, дрога, култ породице, дрога…

албанска мафија
Фото: Илустрација

Мексички нарко-картел представља најјачу и најопаснију мафијашку организацију на свету, а међу пет најјачих мафија, према проценама полицијских експерата, убраја се и албанска мафија која је у „успону“ у Великој Британији.

Хрватски портал Дневно пише да је тешко на релативно малом географском подручју наћи толико моћне, окрутне, организоване и утицајне организације било где на свету као што је то случај са мексичким нарко-картелом.

Наводи се и да данас круже приче о мегакартелима, Заливском и Гвадалахара картелу, који су се временом „разбили на савремене организације“. Картел Тихуана значајно је ослабљен, али три велика картела и даље уживају „врхунску моћ“.

Лос Зетас један је од три највећа криминална синдиката, настао на, како се наводи, темељима бивших полицијских снага које су преко ноћи постале организована „нарко-војска“ Заливског картела. Касније се отимају контроли и постају независна организација.

Одрубљивање глава, мучења, атентати, отмице… само су неке од њихових тактика, а ту групацију са седиштем у Нуево Лареду данас одликује поларизација на групе „Браво“ и „Зетас“ који су у сталном сукобу са конкурентним „Картел дел Норесте“.

На другом месту је италијанска мафија са најбруталнијим представницима — „Коза ностра“, апулијанска „Сакра корона унита“, затим „Нарангета“, односно Калабрези, као и напуљска „Гомора“.

Они се, уз наркотике, баве рекетирањем, зеленашењем, подмићивањем, шверцом, коцком и илегалним клађењем. Остварују десетине милијарди долара годишњег профита, али више нису моћни као у прошлом веку.

Руска мафија се нашла на трећом месту, а „Солнчевскаја братва“ представља мрежу од 10 одвојених „бригада“ које делују независно, али држе руску страну и заједничке „финансије“.

Следе амерички гангстери и уличне банде у САД. Посебно су опасни „Крипси“ — афроамеричка улична банда основана у Лос Анђелесу. Познати су по диловању дроге, убиствима и пљачкама.

У САД су веома јаке и „латино банде“, које имају блиске везе са мексичким нарко-картелима. Највише чланова долази из Салвадора, а познати су по окрутној и бескрупулозној освети.

Јаке су и расистичке банде — „Аријевци“, односно „Братство“ које делује и на слободи и у затворима.

Међу пет најјачих мафија, према проценама полицијских експерата широм света, убраја се и албанска мафија.

Крвна освета, култ породице и специфичан сет симбола и правила одвајају албански систем од класичне хијерархије.

Албанска мафија има своје огранке широм света и значајан је сарадник свих организација које продају дрогу, преноси Танјуг.

Како се констатује, тајни аеродроми, политичка и правосудна немоћ, оружане милиције које штите плантаже и потпуно игнорисање свих система државе албанску мафију чине јачом од службене Тиране.

Сматра се да су по уделу на тржишту наркотика претекли Колумбијце с чак 75 одсто учешћа у европској трговини дрогом.

Четири „кровне“ албанске мафијашке организације су „Кула“, „Абази“, „Борици“ и „Брокај“.

Британски таблоиди су у мају писали о „бруталном успону“ албанске мафије, која контролише трговину кокаином у Британији.

Подсећа се да је британска национална агенција за борбу против криминала (НЦА) још 2017. године упозорила на албанске криминалне групе које „преузимају значајну контролу“ над кријумчарењем дроге.

Пре три године, Албанци су били на шестом месту највећих криминалних група које је означила НЦА. Крајем 2017. године, пишу британски „Сан“ и „Експрес“, Албанци се „пењу“ на треће место, први пут престигавши Румуне.

Британски медији су писали и о „беси“ међу албанским мафијашима, односно „обећању, датој речи“, што значи да ће једни друге бранити сопственим животом.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.