Био је сликар српске војске у Великом рату, стрељан јер није хтео у партизане, а његов дом је сада САБЛАСНИ ПРИЗОР

Убијен је јер није хтео под петокраку, истина о њему је деценијама скривана, а држава коју је задужио уметничким делима дозволила је и да део његове заоставштине оглође зуб времена, толико да јој обнове нема.

није хтео под петокраку
Ужичани помоћ траже од Немачке и Чешчке, држава у којима се Миловановић школовао и радио / Фото: Милош Цветковић, РАС Србија

Кући Михаила Миловановића (1879-1941), првог академског сликара из Ужица и званичног сликара Врховне команде Српске војске у Великом рату, нема спаса. Грађевински захват који би реконстурисао руинирану вилу – атеље у засеоку Тук, процена је струке, неизводљив је.

– Реално не постоји шанса да се Миловановићева кућа обнови. То је морало да се учини пре 20-30 година. Сада је прекасно – каже градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Звање првог академског сликара из Ужица Михаило Миловановић стекао је 1909. на Академији у Минхену.

није хтео под петокраку
Фото: Милош Цветковић, РАС Србија

У Првом балканском рату војевао је са српским устаницима, а после демобилизације отишао је у престоницу Чешке Праг.

– Покушавамо преко амбасада Немачке и Чешке, држава у којима се Миловановић школовао и радио, да обезбедимо новац да се кућа сруши и изгради њена реплика. Овакав захват би коштао више стотина хиљада евра. У сваком случају, кућа неће бити срушена док се не обезбеде средстава за градњу нове – објашњава Петковић.

Тридесетих прошлог века изграђену кућу у Туку код Ужица, у којој је уметник живео и стварао док није изведен пред партизански стрељачки строј, град је пре четири године откупио од Војске Србије.

Део крова се урушио на трули патос, зидови су попуцали, фасада оронула, прозори полупани. У сабласни призор увукао се и мирис бојних отрова јер је кућа 1999. године коришћена као војно складиште.

– Музеј је желео да је претвори у српску кућу уметности, али се то показало као неизводљиво. Не знам да ли игде у Србији, нарочито у селима, постоји таква грађевина, тридесетих година направљена наменски за атеље по моделу минхенских и прашких школа – жали Никола Гогић, директор Народног музеја.

није хтео под петокраку
Са српском војском био у Првом балканском и Првом светском рату: Михаило Миловановић / Фото: Wikipedia

Почетком Великог рата Миловановић је ухапшен у Чешкој, али је из прашког затвора преко Немачке, Пољске, Украјине, Црног мора и Румуније стигао у Србију и прикључио се Дринској дивизији. Прошао је албанску голготу и стигао до Крфа, где је постао званични сликар Врховне команде. „Тамо далеко“ насликао је портрете краља Петра и регента Александра, Путника, Мишића, Степановића, Бојовића, Јуришића Штурма…

По ослобођењу живео је и стварао у Београду, а потом се са породицом вратио у завичај, где је изградио кућу са атељеом.

Септембра 1941, по уласку партизана у Ужице, Миловановић је пао у немилост Титове војске. Ухапшен је под оптужбом да је енглески шпијун и са групом Ужичана стрељан и покопан у масовну гробницу 28. новембра, дан пред пад Ужичке републике. Месец дана касније, по одобрењу немачке војне управе, посмртни остаци пренети су у његов завичај, где су и сахрањени.

није хтео под петокраку
Фото: Промо

Првом академском сликару подигнута је спомен-биста у центру Ужица, а музеј му је посветио легат.

Суд га рехабилитовао

Михаило Миловановић рехабилитован је после скоро шест деценија од стрељања.

– Михаило Миловановић није био ни народни непријатељ ни петоколонаш, а стрељан је зато што није хтео да приступи комунистима и материјално их помаже из политичких и идеолошких разлога – образложио је суд.

Владимир Лојаница, Блиц

3 Коментари

 1. Био је сликар и вајар. Имао сам част да се упознам са породицом његовога сина Моме у Београду, који је био одушевљен да је сачувано још једно његово дело.

 2. Jednostavno, uradite repliku na istom mestu i poverite je udruzenju umetnika Uzice. Dve prostorije posvetite Mihailu Milovanovicu, kao spomen-sobe.
  Pored nje sagradite dve kucice za cuvara i majstora koji ce je odrzavati.
  Tako resavate nekoliko problema, a Uzice dobija turisticku atrakciju.
  Vidim, tako rade u uredjenim drzavama u svetu.

 3. Ima svoj legat u Užičkom muzeju. Streljan je 41 za vreme zločinačke Užičke republike ovo zbog toga navodim jer su Brozovi boljševici u to vreme streljali oko 400 nedužnioh klasnih neprijatelja neistomišljenika.
  Pitam se zašto nam vode ljudi državu koji nemogu da shvate da se ne mogu samo održavati spomenici iz revolucije boljševičke i kuće njihovih narodnih heroja nego i ostalih znamenitih Srba umetnika i naučnika i književnika koji nisu bili uz Broza i njegove boljševike koji posejaše masovne grobnice po celoj srbiji.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.