Због скрнављења споменика Патријарху Павлу феминисткиња Нађа Духачек ЗАВРШИЋЕ НА СУДУ

Организација Српски центар екологије поднела је Првом основном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Нађе Духачек чланице феминистичке организације „Центар за женске студије“ због скрнављења споменика Патријарху Павлу на Ташмајдану. Текст пријаве објављујемо у целини.

српски центар екологије
Фото: Facebook

ПРВОМ ОСНОВНОМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ У БЕОГРАДУ

Оштећени: Српски центар екологије, чији је пуномоћник адв. Стефан Стефановић из Ваљева;

Оштећени подноси следећу

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

Против:

  1. НН лица;
  2. Нађе Духачек, из организације „Центар за женске студије“, адресу прибавити службеним путем преко МУП-а ПС Београд

Због основане сумње да су:

Дана 05. марта 2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб Парк Ташмајдан у Београду, урачунљиви, свесни свога дела, његових последица и желећи извршење истог, оскрнавили споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно – “кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“, и тиме оштетили јавно добро скрнављењем споменика, повредили верска и национална осећања и свест чиме су изазвали и распиривали националну и верску мржњу према оштећенима и према свим грађанима Републике Србије који се изјашњавају као православни Срби, чиме су извршили кривично дело из члана 317 став 1 у вези са ставом 2 Кривичног законика Републике Србије;

Образложење

Његова светост Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Павле био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве и српског народа од 1990. године до 2009. године.

У народу је остао упамћен као омиљени патријарх, умерених речи и дела, те је због свог узорног и скромног понашања и продуховљености – проглашаван за светитеља још за живота.

Дана 05. марта 2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб – Парк Ташмајдан у Београду, извршиоци овог кривичног дела, припадници разних феминистичких организација, оскрнавили су споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно – “кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“.

Једна припадница феминистичке организације „Центар за женске студије“ Нађа Духачек је у јавном говору гостовањем на Телевизији Прва, у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07. марта 2019. године, јавно признала да је закачила кецељу на споменик патријарху Павлу.

српски центар екологије

Доказ: Прибавити снимак Јутарњег програма на Телевизији Прва у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07. марта 2019. године у периоду од 09,00 часова до 10,00 часова.

Извршење овог кривичног дела је не само незаконито и подложно кривичној одговорности него је и неуставно. Наиме,  чланом 43 Устава Републике Србије је прокламована Слобода мисли, савести и вероисповести, те се оваквим извршењем кривичног дела истовремено крши и Уставом загарантована слобода мисли и уверења, на тај начин што подстиче верску и националну мржњу, и сходно Уставу Републике Србије таква активност се мора спречити и ограничити законом.

Наведени поступак је такође у супротности са чланом 7 Закона о јавним добрима, којим је прописано да се јавно добро не може уништити, оштетити или му без сагласности надлежних мењати изглед, својство или намену.

На основу свега наведеног, сматрамо да су осумњичена лица извршила наведено кривично дело, те молимо тужилаштво да после спроведене истраге подигне оптужни акт, како би иста лица била оглашена кривим и кажњена по закону.

У Београду, 7. марта 2019. године

Српски центар екологије, председник Жељко Стојковић

Пуномоћник, адвокат Стефан Стефановић

српски центар екологије
Нађа Духачек / Фото: ТВ Прва Screenshot