Нелегална градња на Голији: ТУЖИЛАШТВО ОДУСТАЛО ОД ГОЊЕЊА Жарка Веселиновића

За сад без одговора о разлозима због којих је тужилаштво одлучило да одустане од кривичног гоњења млађег брата контроверзног косовског бизнисмена Звонка Веселиновића.

Нелегални објекат на Голији инвеститора Жарка Веселиновића / Фото: Бирн

Суђење Жарку Веселиновићу због нелегалне градње на Голији, раније најављено за уторак 19. март 2019. године, отказано је пошто је тужилац одустао од оптужног предлога, сазнаје БИРН.

Из суда у Ивањици нису одговорили на питање БИРН-а који су разлози због којих је тужилаштво одустало од кривичног гоњења млађег брата Звонка Веселиновића, контроверзног бизнисмена са севера Косова.

Тужилаштво је и месец дана раније било спремно да одбаци кривичну пријаву против Веселиновића пошто је искористио институт опортунитета који предвиђа да се уз плаћање одређене своте новца избегне суђење када је то држави исплативије него да води поступак.

Жарко Веселиновић није до 16. јануара уплатио 50.000 динара у хуманитарне сврхе, што је био део договора са тужилаштвом у Чачку које је било спремно да му опрости кривично дело нелегалне градње на Голији.

Због непоштовања овог договора, тужилаштво у Ивањици је поднело оптужни предлог – од кога су сада без објашњења одустали.

Поступак против Веселиновића вођен је на основу кривичне пријаве коју је Грађевинска инспекција Министарства грађевинарства поднела у мају 2018. године.

У кривичној пријави коју је потписала начелница одељења, инспектор Весна Руменић, наведено је да је инвеститор Жарко Веселиновић објекат на Голији изградио без издате документације прописане законом.

Инспекторка је то утврдила у поступку надзора објекта на Голији обављеног 23. октобра 2017, током којег су она и њене колеге наилазили и на физичке препреке, попут балвана постављеног на путу ка месту састанка са Жарком Веселиновићем, који се тада представио као инвеститор радова.

У решењу инспекције, инвеститору је наређено да у року од седам дана од пријема решења уклони изведене радове и да ће, уколико то не учини, Министарство „спровести извршење принудним путем”.

До данас се није догодило ни једно, ни друго.

У Министарству тврде да Веселиновићу не могу ни да уруче решење о рушењу, јер не могу да га нађу на адреси становања, због чега су од полиције тражили да утврди где је његово пребивалиште.

И док институције не успевају нити да сруше нелегални објекат, нити да суде инвеститору, један орган успева немогуће – већ сазиданом објекту, у међувремену, издаје локацијске услове и грађевинску дозволу. Реч је о Одељењу за урбанизам општине Ивањица, од којег је БИРН добио комплетну документацију на основу које су дате дозволе.

Из те документације се, између осталог, види и да је грађевинска дозвола издата на основу геодетског снимка који приказује лажно стање на терену.

Жарко Веселиновић

Старији брат

Жарко Веселиновић млађи је брат контроверзног бизнисмена са севера Косова Звонка Веселиновића, који је широј јавности постао познат 2011. године, када је организовао постављање барикада на административним прелазима са Косовом.

Звонко Веселиновић се спомиње у Белој књизи организованог криминала из 2001. као организатор групе која се бави тешким крађама, одузимањем моторних возила, изнудама и фалсификовањем докумената на територији Косовске Митровице.

Судило му се због трговине хероином и злоупотребе положаја, али је ослобођен оптужби.

Веселиновић је прошлог месеца у Пироту осуђен на две године затвора због нелегалног ископавања шљунка. Његов кум Милан Радоичић, осумњичен за учешће у убиству Оливера Ивановића, је ослобођен оптужби. Ова пресуда није коначна и о њој одлучује Апелациони суд.

БИРН