Поглавар Исламске заједнице: МАКЕДОНЦИ СУ ДИВЉА ЖИВОТИЊА БЕЗ ИДЕНТИТЕТА

0

Скопље – Хелсиншки комитет за људска права Северне Македоније јуче је поднео полицији пријаву против поглавара Исламске верске заједнице Сулејмана Реџепија због ширење говора мржње и вређања етничких Македонаца.

хелсиншки одбор за људска права
Џамија у Скопљу у којој је 2015. године нађена застава Исламске државе / Фото: ЕПА / Georgi Licovski

Хелсиншки комитет за људска права Северне Македоније јуче је поднео полицији пријаву против поглавара Исламске верске заједнице Сулејмана Реџепија због ширење говора мржње и вређања етничких Македонаца.

У саопштењу се наводи да је пријава против Реџепија поднета јер је у једном говору верницима рекао да је „македонски народ дивља животиња и да нема идентитет”, преноси Бета. „Можете да видите са каквим народом, дивљом животињом, живимо, зато немају идентитет и никада га неће имати”, рекао је поглавар Исламске заједнице у Северној Македонији на постављању камена темељца за џамију у скопском селу Арнакија половином марта.

У Хелсиншком комитету у Скопљу сматрају да речи Реџепија „изазивају мржњу, раздор, нетрпељивост и исмевање македонског народа” и да подлежу одредбама у члановима 319 и 179 Кривичног законика. „Коришћење говора мржње од високог верског функционера и човека са великим утицајем у јавности је посебно опасно и недопустиво. У једној мултиетничкој и мултиконфесионалној држави верски лидери треба да су свесни своје улоге и да делују у духу толеранције, а не да подстичу нетрпељивост и мржњу”, наводи се у саопштењу.

У Хелсиншком комитету очекују да Министарство унутрашњих послова поступи по пријави против Реџепија и да предузме све мере у сагласности за законским прописима.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.