„Скупштина Косова“: Забрињавајући одлазак младих

0

„Скупштина Косова“ је на ванредној седници расправљала о одласку младих, као највећој опасности која прети после рата, уз оцену да је тај тренд забрињавајући.

скупштина косова
Фото: Н1

У име посланика који су затражили ванредну седницу, посланик Демократског савеза Косова Фидан Рекалиу је одлазак великог броја младих са Косова оценио као забрињавајућу појаву.

„Бежање грађана је најгора ствар која се дешава на Косову. Свако од нас зна да има разлога због којих млади људи напуштају Косово, а главни је недостатак перспективе нормалног живота“, рекао је Рекалиу.

Он је додао да са Косова беже млади и позвао парламентарне групе да заједнички представе заједничку резолуцију о заштити и унапређењу положаја омладине Косова.

Шеф посланичке групе Демократске партије Косова Мемли Краснићи рекао је да је став ДПК да се са ове седнице изађе са резолуцијом, јер је „феномен бега“ забрињавајући.

Он је додао да то није ништа ново, само се, за разлику од других, илегалних миграција, то сада назива легалном миграцијом.

„Забрињавајућа је чињеница да премијер Косова Рамуш Харадинај није на данашњој седници и да не предузима мере на предупређењу одласка младих са Косова“, рекао је посланик Самоопредељења, Арбер Рџај.

Према његовим речима, поводом тога влада треба да прогласи ванредно стање.

Тешки услови рада и висока незапослености су према Висару Имерију из Социјалдемократске партије Косова главни узроци таквог стања.

Према речима шефа посланика Алијансе за будућност Косова, Ахмета Исуфија статистички подаци о одласку младих са Косова су пропаганда.

„У 2015. години 67.545 људи је отишло са Косова, у 2016. години 90.410, 2017. години 5.455, и у 2018. години 3.515 особа. Смањен је одлив грађана у иностранство. Није добро служити се пропагандом која има за циљ миграцију, али овде у „Скупштини“ треба дати мишљење да се заустави овај феномен, критикама Владе да се побољша ситуација“, рекао је Исуфи.

Он је рекао да се на Косову морају створити услови да млади више не одлазе и додао да је разлика сада у томе што се више не ради о илегалном одласку, но о легалном одласку са визама.

Скупштина наставља расправу.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.