„СПЕКТАКУЛАРНА И СКРИВЕНА“ Србија је понела титулу најбоље туристичке дестинације у Европи, а ево и зашто

Популарни туристички портал Тревл леминг ридер (Travel lemming reader) сваке године бира места широм планете која ће понети титулу најбољих дестинација, а на листи се нашла и наша земља.

тревл леминг рајдер
Фото: В. Живојиновић, РАС Србија

Ваља напоменути да је, како кажу, конкуренција била велика. Између 44 презентоване локације широм планете, стручни жири сачињен од популарних туристичких блогера и инфлуенсера изабрао је шест дестинација са сваког континета, а онда је почела анкета у којој је учествовало више од 8.000 особа. Међу њима нашли су се и политичари, али и славне личности од којих су неке и направиле кампању позивајући народ да гласа за локацију која је њима омиљена. После прикупљених гласова, по једна локација са сваког континента понела је титулу најбоље туристичке дестинације и освојила награду Тревл Леминг Ридер.

У оквиру Европе, управо је наша земља добила признање и, осим стручног жирија, више од 8.000 људи је гласало да Србија буде изгласана за европску земљу коју обавезно треба посетити.

тревл леминг рајдер
Калемегдан / Фото: М. Митровић, РАС Србија

„Од средњовековних градова у којима можете да проживите векове историје, до модерних градова у којима брује последњи крикови како културе, тако и моде, Србија је можда једна од највише потцењених дестинација планете. Тамо можете да погледом упијате импресивне тврђаве док бродом крстарите Дунавом, истражујете прелепа брда око Златибора, погледате уличну уметност у Београду или уживате у ноћном животу у градским плутајућим клубовима (сплавовима). Шта год да радите, посетите Србију пре него што се прочује за ту спектакуларну, скривену дестинацију“, навели су, па предочили да је најбољи период за посету наше земље између маја и септембра.

Као главне атракције, портал је издвојио Нови Сад и Београд, па напоменуо да су се на листи после Србије нашли, како су написали, Хвар, Хрватска и Словенија.

тревл леминг рајдер
Нови Сад / Фото: Роберт Гетел, РАС Србија

Мексико, Ваљадолид

За подручје Северне Америке, највишу позицију на списку топ дестинација заузео је град Ваљадолид у Мексику за који су написали: „Једноставно је магичан. Шармантан колонијалан град смештен у средишту популарног Јукатана, дуго је био под сенком Тулума и Канкуна који су придобили већину пажње. Ипак, ако се запутите у Ваљадолид брзо ћете спознати колико други људи пропуштају. Центар града окићен је разнобојним шпанским зидовима и испуњен модним радњама, продавцима укусне уличне хране и невероватним мањим хотелима. Ујутру можете да обиђете остатке мајанске културе, у послеподневним часовима да зароните у подводне тајне рупа за роњење, а увече можете да заиграте са мештанима. Само се припремите за могућност да никада нећете желети да одете“, те да су написали и потпун водич кроз тај град за све који желе да посете, како су навели, фантастичан скривени драгуљ Мексика.

Препоручили су најбоље време за посету – од новембра до марта, па навели највеће атракције – Чичен Ица, историјски центар и дубоку рупу Сајтун. Напоменули су да су се на списку иза Ваљадолида за подручје Северне Америке нашли језеро Мар Чикита и Порторико.

тревл леминг рајдер
Ваљадолид

Аустралија, Оринџ

За територију Аустралије, титула најпожељније локације за посету припала је граду Оринџ за који је наведено да је земљиште које крије посебне погодности захваљујући угашеном вулкану, због чега се тамо могу наћи најбоља храна и вино ван Тоскане. Напоменули су да га од Сиднеја дели само неколико сати, али да то неретко буде довољно многим туристима да га не узму у обзир: „Ипак, дефинитивно бисте требали да посетите Оринџ и искусите потрагу за златом са места са ког је почела прва златна грозница која је захватила ту земљу“. Набројали су бројне локације и опције које пружа Оринџ, те нагласили да је он изабран од стране читалаца као најбоље место Аустралије за 2019. годину. Као најбоље време за посету издвојили су период између марта и априла, као и октобар у ком се одржава Оринџ фестивал вина.

Оринџ

Африка, Малави

Као најбоља дестинација Африке изабран је Малави за који је наведено да је вероватно најбоље чувана тајна тог континента када је у питању невероватно сафари искуство без гужве. Резерват те земље је, како наводи портал, једно од ретких места које пружа прилику да се виде све животиње, али је напоменуто да би требало посетити и прелепо језеро Малави у ком се може наћи вода толико чиста да може да се рони са дисаљком: „Уз толико предивних локација на којима нема гужве, не чуди да је управо Малави изабран као омиљено место читалаца када је путовање по Африци у питању“. Препоручено време посете је између маја и октобра.

Лима

Јужна Америка, Перу

За Јужну Америку одабрана најбоља локација јесте Лима, престоница Перуа. Портал пише да је град стекао репутацију кулинарске престонице Јужне Америке, а уз толико опција тврде да и особа најлежернијег става по питању хране може да постане заљубљених у кулинарство. Напомињу да то ипак није пресудни фактор посете, те да град пружа многобројне атракције, па да посетиоци неретко могу да се задесе међу сурферима који праве паузу између таласа, предивним улицама које позивају туристе, те спектакуларних водених представа које „морају да буду виђене да би људи поверовали у њих“. Кажу да је клима таква да свако може да ужива у истраживању тог града, али да је можда најбољи период за посету између новембра и маја.

Шри Ланка

Азија, Шри Ланка

Титула најбоље локације Азије припала је Шри Ланки, али се напомиње да је то једина дестинација која је победила и као главни избор стручног жирија и међу гласовима читалаца, те да је је та земља свакако једна од најпопуларнијих туристичких опција за предстојећу годину. Заправо, Лонли планет јој је доделио прво место за путовање за 2019. годину, а Тревл леминг наглашава да уопште није тешко изнети закључак из ког разлога је баш Шри Ланка њихов фаворит: „Замислите тропско острво испуњено културом, историјом, дивљином и невероватним плажама. Од тога да видите леопарда, преко сурфовања, до истраживања локалитета под Унеско заштитом, постоји нешто за сваког туристу“. Напомињу да су цене приступачне, па да не чуди што је туризам забележио раст. Као најбољи период посете, за западни део земље одабрани су месеци између децембра и марта, док се за источну процењује период од маја до септембра.

Travel lemming

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.