СТАЉИН У РУСИЈИ НИКАД ПОПУЛАРНИЈИ: Чак 70 одсто Руса позитивно оцењује његову владавину

0

Број Руса који позитивно оцењују улогу совјетског вође Јосифа Стаљина у историји земље достигао је рекорд, показује анкета коју је ових дана објавио руски независни Левада центар.

позитивно оцењују улогу совјетског вође
Фото: Профимедиа

Број Руса који позитивно оцењују улогу совјетског вође Јосифа Стаљина у историји земље достигао је рекорд, показује анкета коју је ових дана објавио руски независни Левада центар.

Тако се изјаснило чак 70 одсто Руса у истраживању спроведеном у марту, док је његову улогу негативно оценило 19 одсто. Позитиван однос према Стаљину има 51 одсто анкетираних, од којих 41 одсто осећа поштовање, што је максимум од 2001. године. Негативан однос има 14 одсто, а 26 одсто нема никакав став.

Скоро половина анкетираних (46 одсто) сматра да су злочини у Стаљиново доба били оправдани „великим резултатима и циљевима“, а 45 одсто се изјаснило да се људске жртве не могу ничим оправдати.

Левада центар наводи да позитивна осећања према Стаљину немају само присталице Комунистичке партије Русије. Резултати су показали да су они који су на претходним председничким изборима гласали за кандидата те партије, показали „одушевљење“, „поштовање“ и „симпатију“ према Стаљину, у истој мери као и они који су гласали за председника Владимира Путина.

Анкета је такође показала да се мишљење о неоправданости људских жртава које је совјетски народ имао у време Стаљиновог доба постепено смањује.

Левада наводи да, чак супротно, део анкетираних који може да оправда људске губитке из тог периода расте: ове године се тако изјаснило 46 одсто, док је таквих прошле године било 36 одсто, а 2017. године 27 одсто.

Истраживање је спроведено од 21. до 27. марта ове године на репрезентативном узорку, а статистичка грешка не прелази 3,4 одсто, навео је Левада центар.

Истраживање у целини можете погледати на сајту Левада центра

Курир / Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.