(ВИДЕО) ВЕСЕЉЕ УСРЕД ПОСТА У ЦРКВИ У ШАПЦУ Певачица лумпује пред иконама, треште народњаци, момци и девојке… Свештеник све снимао!

Делић атмосфере приказан на снимку је поделио и вернике и атеисте који су га видели. Испред икона на зидовима треште народњаци, игра се коло, весели и пева уздигнутих руку, а свештеник све снима мобилним телефоном!  

треште народњаци
Фото: Youtube printscreen

Испред икона на зидовима треште народњаци, игра се коло, весели и пева уздигнутих руку, а свештеник све снима мобилним телефоном! Овај снимак из парохијског дома Цркве светог Василија Острошког у Шапцу, освануо је на интернету и узнемирио духове у граду на Сави.

Делић атмосфере приказан на снимку је поделио и вернике и атеисте који су га видели. Крстили су се и једни и други, као да не верују шта се све догађа под сводовима духовних здања.

Снимак забаве уз музику у црквеној сали, међутим, не открива целовиту причу о свему што се дешавало, а један од актера на кога су многи осули дрвље и камење, старешина цркве свештеник Иван Јанчић, смиреним тоном је објаснио како се ништа скаредно није догодило и да је снимак намерно постављен само „да би се направио урнебес“.

Нема ничег скандалозног

А у целој причи, тврди свештеник, нема ничег скандалозног. Све је, каже, део пројекта „Подржимо живот“ који се, уз благослов патријарха, реализује при цркви Рођења Мајке Божје у Земуну већ пола године, а спроводи га доктор Бојан Цакић. Циљ је да се оживи породица, па се за учеснике организују ходочашћа у цркве и манастире, курсеви о браку, породици и наталитету. Слободне девојке и мушкарци се на путовањима друже, боље упознају и зближавају, а поједини ће, вероватно, ступити у везу и у брак.

Најављујући да ће поднети тужбу против аутора снимка, свештеник Јанчић каже да је и он сам снимао догађај, па ће правосудни органи на основу његових снимака на којима је забележено ко је још све снимао, лако утврдити чији је снимак освануо на интернету.

С обзиром да је веома заузет у парохији, још није читао коментаре на постављени видео, али претпостављајући да су углавном негативни, као што јесу, каже да га уопште не интересују.

– Зао човек износи из свога срца зло. То су њихова огавна лична мишљења, са њихове стране је скаредно то што су учинили. Нећемо одустати, ма ко шта писао и радио. Зашто нико није снимио и објавио литургију која је трајала три сата, него само тај снимак. Неко је убачен из друге црквене оријентације да „минира“ овај пројекат – рекао је свештеник Јанчић.

Литургија, предавање, па ручак

Из Београда је у суботу рано ујутро у Шабац аутобусом стигло око 50 слободних девојака и мушкараца. Они су прво присуствовали литургији у црквеном храму, после тога предавању доктора Цакића и на крају је организован ручак, а све присутне су забављали музичари.

Верници који су се зближили

– У почетку је била стиснута, грчевита атмосфера, ваљда су били уморни од пута, али када су се окрепили, почела је забава у којој су сви уживали слушајући наше познате песме, играли и певали. Мој утисак је да су људи који су ту били у ствари верници који су се после извесног времена баш лепо опустили и зближили, па је створена атмосфера синергије – наводи саговорник који је присуствовао овом необичном догађају.

Додајући како људи који су видели снимак неоправдано могу да закључе како се шенлучило под црквеним кровом, саговорник Телеграфа замера што није снимљен и објављен говор доктора Цакића који је говорио о највећим проблемима нашег друштва.

треште народњаци
Весеље у цркви усред Поста / Фото: Youtube printscreen

– То је људима требало приказати. Мени је све што се догодило било сасвим у реду. Нисам нарочити верник, више сам световно оријентисан, али сматрам да Црква треба да буде отворена, да пружа руке људима, да им буде сабориште, окупља их и помаже. Био сам у црквама других вероисповести и видео како се верници окупљају и друже, па зашто би у нашој Цркви то било скаредно? Ништа се ружно није догађало, можда је само за некога мало више било световно на једном духовном месту – каже саговорник.

Помаже да се споје људи који се нису снашли

Када је засвирала музика из црквене сале, у чуду су се нашли и неки људи који живе у близини. Испоставило се да нису били добро обавештени којим поводом се чула музика, а један од њих се похвалио како зна да је „све благословио патријарх“.

– Ништа злонамерно свештеник не ради. Он само помаже да се споје људи који се нису снашли у животу. То је племенита мисија, ваљда је важно да нас има више – каже овај мештанин Касарских ливада.

Из Епархије шабачке нису коментарисали видео који је изазвао бурне реакције. Поједини свештеници су истакли да по црквеним законима није баш примерено весеље у време поста, али да је и то допуштено у појединим приликама.

– Није ништа толико страшно. И неке црквене славе падају у време поста – наводи један свештеник.

Н. М, Ало

1 коментар

  1. Можеш попе да се правдаш колико хоћеш али ово се НЕ РАДИ у време поста, никакви пројекти, никакве акције, и слично, и ова кафанска музика НИКАД не може бити примерена за дом Господњи, ма колико ти китио и разглабао теорије. Овим си многе вернике саблазнио у време Великог поста а знаш добро Господње речи из Јеванђеља: „тешко ономе преко кога саблазан долази“. Срам те било те мантије коју су многи Свети и мученици носили, ниси је достојан.

Comments are closed.