АЛБАНЦИ У КОНГРЕСУ САД: Српска војска силовала 20 000 жена

Који је мотив обраћања Албанаца пред комитетом америчког Конгреса? Представницима Приштине омогућили да говоре о наводним злочинима Срба.

албанци у конгресу
Албанци ће изнети лажни податак да је српска војска силовала 20.000 жена

Морална дискредитација Србије како би била што подложнија притисцима уочи коначног пресецања косовског чвора, права је намера која стоји иза најављеног обраћања Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса бивше председнице косовских привремених институција Атифете Јахјаге, Васфије Краснићи Гудман, која је, како се тврди, преживела сексуално насиље на КиМ, и Илира Битићија, брата тројице америчких држављанина убијених у Србији 1999. године.

Овако саговорници Новости тумаче заказано сведочење поменуте тројке пред Комитетом на чијем је челу познати албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел. Иако се у приштинским медијима најављује да ће они 30. априла говорити о циљаним злочинима према цивилном становништву Косова и недостатку правде, као и о захтеву за правдом као предуслову за нормализацију односа између Приштине и Београда, некадашњи дипломата Милован Божиновић каже, за Новости, да овај догађај може бити део шире акције пошто се у овој години очекује решење за косовско питање:

– То личи на стварање штимунга за притискање Србије преко границе подношљивог не би ли прихватила оно што јој се диктира. То што је силовање узето као тема саслушања говори да се иде на „емотивни нерв“ необавештеног света.

По начину како је организовано саслушање, наш саговорник закључује да је то типичан лобистички, плаћени подухват, а то што је Енгел конгресмен, како каже, не значи да није плаћен.

– Оваквих акција је било и пре, али треба знати да су режирана сведочења ограниченог домета, иако увек обухватају и предвидив одјек у штампи – наводи Божиновић, додајући да сведочења у комитетима има сваки час, на разне теме и да су врло честа она усмерена против Русије, на којима по правилу учествују Украјинци.

српска војска
Атифете Јахјага

С обзиром на то да ће се на Капитол хилу повести разговор о силованим женама на КиМ, може се претпоставити да ће Јахјага изнети бројку коју косовски званичници користе у свакој прилици, а то је да је током сукоба сексуално насиље претрпело 20.000 жена. Међутим, како су Новости већ писале, на позив привремених институција у Приштини да се пријаве жртве силовања у рату на КиМ одазвало се њих око 800, а 137 је остварило право на месечну надокнаду у износу од 230 евра, јер је за толико њих процењено да су претрпеле сексуално насиље.

Саслушање пред Комитетом са најављеном темом и избором говорника, у режији нескривеног албанског лобисте Енгела, некадашњи амбасадор при УН Владислав Јовановић види као наставак моралне дискредитације Срба која се протеже још од Сребренице:

– Ово је акција која се одвија у два крака. Она треба да помогне Албанцима да поправе свој положај у тренутку када стижу позиви Специјалног суда за злочине ОВК косовским политичарима, јер је у таквим ситуацијама најлакше подвикнути на другу страну. Други циљ је да се пред завршетак дијалога са Београдом Приштина нађе у улози жртве, упркос низу једностраних потеза које је повлачила.

српска војска

Не знају ни у УН

Тачан број жртава сексуалног насиља на Кoсову и Метохији нису утврдиле међународне организације које су се бавиле овим питањем, па су тако експерти УН који су радили извештај о томе написали да се прецизна бројка не зна, а податак не поседује ни Светска здравствена организација. Због тога није познато како су приштински званичници дошли до броја коју упорно помињу.

Брнабић: Не очекујем никакав споразум до октобра

Апсолутно не очекујем споразум Београда и Приштине до октобра и немам разлог да верујем да то може да се деси. Све смо даље од дијалога, а самим тим и од коначног решења, као и договора о нормализацији односа – изјавила је у уторак премијерка Ана Брнабић.

Она је навела и да разгараничење никада није било на дневном реду, нити је било неких конкретних предлога у вези са тим, него да се помињало само као једна од опција.

– Неки политичари из земље дефинисали су свој став према томе да ли би били за такво решење или не, али никада на столу такав предлог није био, као што никада није био ниједан конкретан предлог – појаснила је премијерка.

Д. Р. Ђорђевић, Новости