Вучић: Док сам председник нећу признати Косово у овим границама

Док сам ја председник, нећу да признам Косово у овим границама, изјавио је председник Србије Александар Вучић за РТС.

у емисији упитник
Фото: РТС

Вучић је у емисији „Упитник“ нагласио да је ситуација са Косовом „изузетно тешка“, и да „ствари треба да поједноставимо и не обмањујемо више наш народ“.

Он је поновио да није имао подршку јавности у потрази за решењем, али није конкретно објаснио какво је решење нудио.

„Не могу да понудим јавно нешто што нисам успео да договорим ни са супротним табором, ни са међународном заједницом“, одговорио је Вучић на питање какво тачно решење је нудио, коме и пред ким.

Он је рекао да је идеја била „о успостављану границе која би била праведна и правична“, али да за то није имао подршку јавности.

„Како изгледа, избори парламентарни и локални на пролеће следеће године“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће „како данас изгледа“ парламентарни и локални избори бити одржани на пролеће у редовном термину.

Он је за РТС рекао да је до редовних избора остало још десет месеци и да се ушло у изборну годину у којој ће бити локални избори на свим нивоима заједно са парламентарним, али није одбацио могућност ни да ти избори буду одвојени. Упитан да ли то значи да ће избори бити на пролеће следеће године, он је казао да то данас тако изгледа.

„То тако данас изгледа, али увек је могуће да се догоди нешто или да неко каже – не верујем да имате легитимитет хоћемо одмах на изборе. Ми ћемо у том случају нашим противницима изаћи у сусрет, али се плашим да ће имати много лошији резултат од онога што очекују и што су освојили на последњим београдским изборима“, рекао је Вучић.

„Баш ми прија што протестују, биће им проблем што нисам у Београду три дана“

Александар Вучић рекао је да му пријају протести и формирана „Слободна зона“ опозиционих странака испред Председништва и да ће им наредна три дана бити проблем пошто није у Београду. Вучић је рекао да су идеје опозиције до сада биле да „излажу знакове које украду и склоне“ и да не постоји „та сила која може да га натера да не долази на посао и ради“.

„Они краду знакове и спречавају људе да раде свој посао, они су ти који уносе тестеру у Вашу кућу“, рекао је Вучић на РТС-у и додао да је „размена енергије између опозиције и власти изванредна, да је њихова позитивна, а опозициона негативна“.

Говорећи о дијалогу са опозицијом, Вучић је рекао да опозиција може да оде у парламент и да тамо разговара, али да не може да уцењује.

„Како да се ја укључим када они неће“, упитао је Вучић и додао да ће „морати да се у парламенту направе процедуре које ће гарантовати размену различитих ставова“.

Он је рекао да је потребно јединство по најважнијим питањима у земљи.

„Да чувамо демократију и различитости, али да негде заједнички пробамо да штитимо заједничке интересе“, рекао је Вучић.

Говорећи о случају пекара Албанца из Борче, Вучић је рекао да „није лепо и пристојно то што је један од запослених урадио“, али да је он гарантовао да ће бити заштићени и да „ниједан прозор није сломљен“.

„Што не кажете народу да један део Савеза за Србију напада Албанце, а други део иде да једе бурек“, рекао је Вучић.

„Службе траже доказе о убиству Ивановића“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да службе у Србији мисле да знају ко је убио лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, али да траже доказе, до којих је тешко доћи, јер српске службе нису биле на увиђају и никада нису добиле чауре.

„Потпуно сам сигуран да су наши органи на изванредном трагу да то истраже“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је у емисији „Упитник“ оценио да је убиством Оливера Ивановића почело рушење позиције Србије тврдњама да га је Србија убила, као и да је тада кренула жестока кампања криминализације Срба на Косову и увођење питања „шта ће нам Север“.

„Урађено 445,9 километара путева“

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је 2014. до 2018. године урађено око 445,9 километара путева у Србији.

Вучић је за Радио-телевизију Србије (РТС) казао да ће комплетна Ибарска магистрала бити претворена у аутопут и да ће се до краја 2021. године аутопутем ићи до Пожеге.

Он је казао да ће се аутопутем ићи за десет дана и од Ниша до Северне Македоније, а у августу и до Бугарске, као и да на лето почиње градња Моравског коридора.

Вучић је рекао да су Србију успели да трансформишу и да је, како он наводи, по подацима ММФ-а и Светске банке 44 одсто увећан БДП по глави становника.

Он је рекао да је неопходно повести више рачуна о више јавних инвестиција, да брине о јавним набавкама, убрзању трговине.

Говорећи о пореској реформи, он је казао да ће кренути у смањење пореског оптерећења и да верује да ће то бити довољан импулс.

„Кренућемо у развој и подстицање предузетничког духа, да подстакнемо предузетничко размишљање“, рекао је Вучић и додао да Србија има најнижи ПДВ у региону, поред Бугарске.

Вучић је рекао да је Србија први пут претекла Босну и Херцеговину у просечној плати, као и да ће покушати да опет подигну минималну зараду и да она не буде испод 30.000 динара.

„Ја сам крив, ја сам рекао да ће бити 500 евра, ја се извињавам људима, али идемо у добром смеру и биће свакако“, рекао је Вучић и додао да је просечна зарада данас 460 евра.

Он је казао да ће бити и повећања плата, али да још увек не може да каже колико, али да је неопхнодно повећање да би сачували људе у Србији.

ФоНет / Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.