Мађарска депортовала Авганистанце уместо у Авганистан – у Србију

Мађарска у уторак није успела да депортује три авганистанске породице у Авганистан. Владајућа антиимигрантска партија Фидес је намеравала да покаже решеност да се бори против „нелегалних миграната“ – пише Би-Би-Си.

авганистан
Фото: Бета / Пабло Горонди, АП

Међутим, Европски суд за људска права је интервенисао у случају једне породице. Мајка друге породице се онесвестила и пребачена је у болницу, док је трећа одлучила да буде депортована у Србију, а не у Авганистан.

Пошто је у уторак једна од породица депортована у Србију, мајка је викала на полицију: „Ово је најгора земља у мом животу. Једног дана ћете бити избеглице као ми и то ћете упамтити.“

Још једна жена, самохрана мајка која путује с четворо деце, рекла је у видео-поруци за Би-Би-Си, која је послата из притвора: „Дошли смо у ову земљу легално, али нас држе у кампу и сада нам кажу да се или вратимо у Србију или у Авганистан. Србија нас није прихватила, како да се вратимо тамо?“

Њен седамнаестогодишњи син је пре два месеца имао операцију на срцу. Европски суд за људска права је у Стразбуру издао наредбу којом се привремено забрањује депортација ове породице.

Када је реч о другој породици, трудница и мајка троје деце се онесвестила када је полиција дошла по њу. Превезена је у болницу колима Хитне помоћи док је њеном супругу и деци било дозвољено да остану у Транзитној зони на граници између Мађарске и Србије. Они су јуче рано ујутру прешли границу и ушли у Србију уместо да буду укрцани на авион за Авганистан који је чекао на аеродрому у Будимпешти. Трећа породица је већ одлучила да буде депортована у Србију, а не у Авганистан. Тај пар је с четворо деце усред ноћи одвезен аутобусом мађарског затвора до ограде на мађарској граници, где су прешли у Србију у присуству званичника Агенције УН за избеглице (УНХЦР) и репортера.

авганистан
Виктор Орбан / Фото: ЕПА / ЕФЕ

Неколико европских земаља, укључујући Немачку и Шведску, у прошлости је депортовало придошлице из Авганистана, чији је захтев за азил одбијен, назад у њихову земљу упркос протестима организација за борбу за људска права и тамошњој све горој безбедносној ситуацији. Међутим, то се разликује од случаја Мађарске по томе што је 16 појединаца чекало две године у избегличком кампу у Србији на шансу да законито уђе у Мађарску. Мађарска одобрава само по два захтева дневно.

Њима је захтеве за азил одбила мађарска канцеларија за имиграције. Према драконском закону који је мађарски парламент усвојио 2018, захтев сваког тражиоца азила који прође кроз безбедну земљу, у овом случају кроз Србију, се одбија. Према агенцији УН за избеглице и организацијама за људска права, на овај начин се крши међународно право и мађарски закон.

Тражиоци азила су рекли за Би-Би-Си да су остали без хране и лекова пошто им је одбијен захтев за азил. Канцеларија УН за људска права оптужила је Мађарску да 21 тражиоца азила лишава хране након што су им одбијени захтеви, мада ову информацију, како пише Би-Би-Си, није могуће проверити.

М.К, Данас

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.