Националистичке партије постигле велики успех на изборима за Европску унију – Реакција Русије

Удар „здравог разума“ на глобализам. ЕУ од данас више неће личити на себе.

националистичке партије
Фото: Filippo Monteforte, AFP

Националистичке партије постигле су велики успех на изборима за Европску унију, јер су се про-ЕУ центристичке странке дистанцирале од обичних људи, рекли су аналитичари и политичари телевизији РТ, рекавши да се ЕУ сада претворила у „проблем“.

Излазне анкете показују да су десничарске и евроскептичне странке оствариле значајан напредак на изборима за Европски парламент, који су завршени у недељу. Као резултат тога, проевропски блок ЕПП и Социјалдемократски савез сада су изгубили своју комбиновану већину.

Пораз тих странака у блоку „није изненађујућ када погледамо ширу слику“, изјавио је за РТ Ули Брукнер, професор европских студија на Универзитету Станфорд у Берлину.

Према Брукнеровим речима, изборни резултати представљају озбиљан изазов Бриселу када је у питању уједињена, интегрисана Европа.

„У прошлости смо имали консензус о општој нарацији да су европске интеграције као такве добре јер доносе мир, стабилност, просперитет. Евроскептичке странке су разбиле овај консензус“, нагласио је Брукнер, додајући да политички покрети широм континента сада тај блок виде „не као решење за Европу, но као проблем“.

Замах евроскептичних странака интензивно се осетио у Француској, где је странка Национално окупљање Марин ле Пен освојила више гласова од странке Република у покрету Емануела Макрона.

Денис Францескин, представник националног скупа у Вашингтону, изјавио је да успех евроскептичких странака показује растуће незадовољство унутар тог блока.

„Сама структура Европске уније доживела је неуспех“, изјавио је Францескин за РТ.

Многе земље су сада схватиле да ЕУ није решење, него је заправо проблем.

Политичко ривалство између растућег евроскептичког покрета и пробриселског блока може се посматрати као „здрав разум“ у односу на „глобализам“, тврди Максимилијан Крах, политичар који припада Алтернативи за Немачку (АфД).

Говорећи о изборним успесима које је постигла његова странка, Крах је оптужио политички естаблишмент своје земље да нема слуха за потребе обичних Немаца.

„За разлику од њих, ми имамо своју базу у руралним подручјима, где живе обични људи“, оцењује Крах.

Реакција Русије на изборе у ЕУ: Надамо се да ће Брисел прогледати

националистичке партије
Фото: Владимир Федоренк, Спутњик

Слепа подршка курсу који је наметнут ЕУ са друге стране океана, антируски испади и провокације треба да оду у прошлост, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин, коментаришући резултате избора у Европском парламенту. Он сматра да ће посланици новог парламента Европске уније бити спремни за дијалог са Русијом.

„Европски бирачи гласају, пре свега, за процват и суверенитет Европе. Они желе да се више узимају у обзир интереси држава и очување основа суверенитета. Такву Европу жели да види и Русија. Слепа подршка курса који је наметнут ЕУ са друге стране океана, антируски испади и провокације треба да оду у прошлост“, рекао је Володин.

„ЕУ, без обзира на постојеће несугласице, остаје наш сусед и највећи трговинско-економски партнер. Важно је да посланици који су изабрани у нови састав Европског парламента буду спремни за нове приступе и равноправни дијалог са Русијом“, рекао је председник Државне думе.

Он је нагласио да Русија увек истиче да се не меша у послове суверених држава, да се залаже за поверење и непостојање двојних стандарда, а да односи међу државама треба да се граде на бази дијалога и узимања у обзир интереса свих држава.

„Европљани траже прагматичан и независан курс. Важно је да и политичари у ЕУ чују вољу својих народа“, изјавио је Володин.

„Промена конјунктуре политичких снага после избора изазвана је питањима која су се накупила у вези са политичарима, нерешеним проблемима држава, пре свега у области економије и миграционе политике, као и порастом захтева за јачање улоге националних држава у доношењу одлука у Европском парламенту“, сматра председник Државне думе.

Пораз Сиризе на изборима за ЕП, Ципрас за ванредне изборе

Фото: Алкис Константинидис, Ројтерс

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је синоћ, после пораза његове Сиризе на изборима за Европски парламент, на одржавање ванредних избора у земљи.

Сириза, која је на власти у Грчкој од 2015. године, на овим европским изборима освојила је 23,9 одсто гласова. То је за нешто више од девет одсто мање у односу на водећу опозициону грчку партију Нову демократију, која је освојила 33,3 одсто гласова бирача.

Ципрас је, обраћајући се из седишта Сиризе, рекао да резултат на европским изборима не испуњава очекивања те странке и да их неће игнорисати.

Мандат актуелне грчке владе истиче у октобру, а пре јучерашњих избора, владини званичници су били категорични да ће избори бити одржани тек по истеку мандата владе.

Ципрас је рекао да ће разговарати с грчким председником како би затражио превремено распуштање парламента после другог круга локалних и регионалних избора у земљи, 2. јуна.

То значи да би, како наводи АП, најранији датум за одржавање превремених избора могао буде 30. јун.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.