ЕКСКЛУЗИВНО У ЗУБИНОМ ПОТОКУ ПОСЛЕ ИЖИВЉАВАЊА РОСУ: Претукли су ме због шајкаче!

У селу Угљаре су албански специјалци пуцали на голоруки народ малтретирајући чак и жене и старце. Под стаклом смо затекли полумртвог човека који је дијабетичар – каже власница кафане Биљана Радовић.

пуцали на голоруки народ

На тераси испред кафане било је десетак људи, а унутра неколико старијих гостију. Одједном је почело да пршти. Нагрнуло је неколико специјалаца, наоружаних до зуба. Пуцали су, бацали шок-бомбе, сузавац. Ломили су све пред собом и тукли кога год су стигли. Народ је почео да бежи. Било је као у рату.

Још шокирана сликама насиља које су спроводиле снаге РОСУ ово нам прича Биљана Радовић, власница кафане „Мокра гора“ у селу Угљаре, где су Албанци брутално претукли десетине Срба. Тога јутра била је у кући са тројицом синова, када су их пробудиле сирене и пуцњава из суседног села Вараге.

– То је трајало добра два сата, а онда су дошли и код нас. Банули су са околног пута и из канала Ибар – Лепенац. Са упереним дугим цевима и уз вику и буку пристигли су испред кафане. Успут су ломили стакла на колима. Са своја два сина ушла сам унутра, а они су почели да лупају. Поломили су стакло на улазу и наставили да руше све пред собом. Кренули смо у унутрашњост куће, али су њих тројица пошли за нама. На степеницама које воде на спрат без икаквог разлога засули нас шок-бомбама.

За свега десетак минута Албанци су кафану претворили у гомилу срче. Биљана је сишла и следила се.

– Затекли су практично мртвог човека, који је лежао под хрпом стакла. Подигли смо га полако са пода, извукли му језик, испрскали водом и некако га оживели, а потом на једвите јаде због блокаде пута превезли до Дома здравља. Касније смо сазнали да је реч о Мирку Радојевићу из Зупча, који је иначе дијабетичар.

Ова храбра жена јуче је уклањала трагове сулудог пира Албанаца. Док обнављају поломљена стакла на кафани и сређују унутрашњост, Радовићи скрушени слежу раменима јер немају коме да се жале.

– Овај стрес који смо преживели не може нико да нам надокнади. Поготову што је глава куће, наш Милутин, који је на лечењу у Београду, додатно узнемирен – плачним гласом нам говори Биљана.

Узнемиреност и гнев због упада РОСУ не скривају ни супружници Слободанка и Слободан Лекић (75) из Варага. Код њих су специјалци упали у двориште, на домаћина су насрнули репетираним цевима и брутално га претукли.

пуцали на голоруки народ
Мета био и Слободан Лекић

– Изашао сам у двориште да видим шта се дешава. Уочио сам специјалце који су ишли ка нама уз оклопна возила. Било их је више десетина. Из чиста мира пришао ми је један са репетираном пушком. Питао ме је шта држим у рукама. Нисам имао ништа. Ухватио ме је за врат, а потом снажно ударио пушком у груди. Затетурао сам се и пао на земљу. Прилетео је други и почео је да ме шутира. Скинуо ми је шајкачу са главе … – кроз сузе нам говори старина.

Слободанка тврди да јој нису дали да помогне супругу.

– Кад се некако придигао буквално су нас нагурали у кућу. Нападоше нас на правди Бога. Никоме ништа нисмо скривили – огорчена је.

На путу од Варага до Зубиног Потока јасно се распознају насилнички трагови РОСУ. Остаци разбијених стакала са аутомобила, преврнути камиони у каналу крај пута. Затичемо и Софрану Арсић у чију су кућу упали док је била код комшинице.

– Обили су улазна врата и направли преметачину. Однели су нам 3.000 евра, нешто злата и једну ловачку пушку – прича огорчено Софрана још у неверици шта их је снашло.

Зорана Томовића из Вељег Брега и његовог рођака специјалци су претресали насред улице. Одузели су им телефоне и спровели до дворишта оближње куће где су их прислонили уз зид са репетираним пушкама.

Бранка показује разлупана кола

– Пошто су од њихове пуцњаве поред нас биле чауре, хтели су нама да подвале да смо отворили ватру. Срећом, касније су нам у станици полиције у јужном делу Косовске Митровице урадили парафинску рукавицу па смо доказали да нисмо криви – прича Томовић.

Остављамо у ретровизору Зубин Поток. Срби су одлучни да не одступе са својих прагова. Поподне су дочекали истражитеље Унмикa, који су изашли на терен.

Мајци говорили: Син ти је мртав

Зорану Томовићу, како нам каже, најжалије је било младића којег су тешко повређеног убацили у полицијско возило.

– Његов мобилни телефон преузео је један од специјалаца. На позиве младићеве мајке јављао се говорећи јој да је – мртав!

Поломљена врата кафане

Росу изгубила план акције?!

Током бруталног упада снага РОСУ на север Косова и Метохије, у уторак ујутру, у којем је ухапшено 19 Срба, претучено више од 100 особа, међу којима је чак било и стараца, албанским специјалцима поткрала се једна невероватна непажња.

Како Новости сазнају, у току сулуде акције у уторак, неко од старешина РОСУ изгубио је поверљива документа са детаљним оперативним планом десанта, именима и презименима полицајаца са бројевима телефона?!

Како преносе наши извори, ове поверљиве списе пронашли су грађани, а осим наведеног садрже и фотографије и личне податке Срба који су били мета удара Албанаца на Косовску Митровицу, Лепосавић и Зубин Поток. Уз имена и адресе Срба са списка за хапшење, налазе се и листе свих албанских полицајаца који су били задужени за конкретно привођење, што ову неопрезност косовских специјалаца чини још несхватљивијом. Међу папирима је и сателитски снимак подручја на којем је изведен упад, а на снимку су стрелицама означене куће у којима живе мете хапшења.

РОСУ документа

Лавров: Увлаче цео регион у НАТО

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је криза на КиМ изазвана попустљивошћу ЕУ и НАТО према властима у Приштини.

– Нову кризу изазвали су они који желе да од Балкана направе санитарни коридор према Русији. За постизање тог циља све земље региона морале би бити увучене у НАТО. Као што видимо, Србија се присиљава на пристанак. Косовска независност биће формализована и то ће отворити пут за приступање више територија Западног Балкана НАТО-у.

Могеринијева: Статус кво није одржив

Последњи догађаји показују да статус кво између Србије и Косова није одржив и да Београд и Приштина морају да се врате дијалогу и покушају да постигну споразум о нормализацији односа – поручила је јуче висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, која је још једном позвала Приштину да укине таксе. Она је рекла да се нада да ће преговори ускоро бити обновљени.

Драгана Зечевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.