Проглашени најпријатељскији градови Европе – Ево на ком месту се нашао Београд

Историја, архитектура, уметничка сцена, као и гастрономска понуда су фактори које узимамо у обзир када бирамо град који ћемо да посетимо. Такође, љубазност локалног становништа могу ту дестинацију да уздигну на виши туристички ниво. Зато, нека места могу са поносом да понесу тутулу најпријатељскијих, а међу њима се нашао и наш Београд.

најпријатељскији градови
Сијена / Фото: Alessandro Rossi

Колико год уживали у чарима прелепих градова, ако су људи непријатни и нељубазни, сигурно ће покварити целокупни доживљај. Такође, посету мање актрактивној дестинацији, лепа реч и пријатно дружење са локалцима може учинити лепом, те ће нам остати дубоко урезана у сећању.

У наставаку погледајте 10 градова са насмејанијим и најљубазнијим људима према читаоцима реномираног магазина Конд Наст Травел.

најпријатељскији градови
Љубљана / Фото: Eugene Kuznetsov

10. Љубљана

Главни град Словеније је један од најприкладнијих градова за живот захваљујући центру без аутомобила и љубазним становницима. Такође, постаје и омиљена гурманска дестинација јер су у јелима примећени утицаји Италије, Аустрије, Мађарске и Хрватске.

најпријатељскији градови
Букурешт

9. Букурешт

Често се назива „Париз Истока“ захваљујући својим величанственим авенијама и архитектури. За њега туристи кажу да је елегантан град са феноменалним људима и њиховом незаборавном добродошлицом. Права је ризница музеја, а бујни паркови велелепне православне цркве из 17. и 18. века посебно занимају туристе, као и ужурбана сцена ноћног живота.

Дубровник / Фото: Inera Isovic

8. Дубровник

Пешачке трговачке улице, архитектура, преознатљива црква Светог Влаха и наравно, блистава азурно-морска позадина, доприносе стварању етеричног осећаја широм овог прелепог града.

најпријатељскији градови
Сан Себастијан / Фото: Hans-Jürgen Weinhardt

7. Сан Себастијан

Овај граду у Шпанији чувен је по феноменалној кухињи и шарм Сан Себастијана већ је добро познат гурманима. Његови становници су према многим листама најдружељубивији у Европи.

најпријатељскији градови
Малага / Фото: Ennio Berti

6. Малага

И још један град у Шпанији се високо котира на овој листи. У последњих неколико година, овај историјски град постао је магнет за младе креативце захваљујући приступачним рентама, аутентичној кухињи и сунцу. Другим речима, дружење и добар провод су гарантовани.

Фото: Никола Ћирковић

5. Београд

Да, на листи се нашао и наш главни град који одушевљава туристе уметничком сценом, контрастом у архитектури, калдрмама и енергијом. Кафане и храна се високо котирају међу туристима, али оно што многе привлачи да дођу овде јесу непосредни и љубазни људи.

Хелсинки / Фото: Julius Jansson

4. Хелсинки

Финска престоница је ове године избацила Осло, Копенхаген и Стокхолм са листе и сада је, према мишљењу читалаца поменутог магазина, најпријатељскија од свих скандинавских градова.

најпријатељскији градови
Даблин

3. Даблин

Ирци су познати по својој љубазности, па и неизненађује што се Даблин нашао на трећем месту као најпријатељскији град у Европи. Красе га пуни пабови и ресторани, као и занимљива архитектура.

Корк / Фото: Jason Murphy/unsplash

2. Корк

Још један ирски град – шармантно место у срцу чудесног крајолика округа Корк. Храна и задивљујуће уметничке галерије привлаче туристе широм света.

најпријатељскији градови
Сијена / Фото: Pedro Lastra/unsplash

1. Сијена

Ово место, једно од бисера Тоскане је „пуно“ средњовековних зграда, а ритуал испијања кафе се подразумева. Италијани, који су познати као врсни кувари и који могу да се похвале врхунским специјалитетима, нису заказали ни у Сијени, те град красе и мношто ресторана и кафића. Ово прелепо место познато је и по трци коња без седла. Такође, мештани су познати по својој топлој добродошлици.

РТ Балкан