ХРАНИТЕЉИ ИЗ ПАКЛА Макроима из Миријева додељено дете на чување, а у њиховој кући се сваке ноћи одигравао УЖАС

Супружници Јасмина и Горан Николић из Миријева, који су пре две недеље ухапшени заједно са својом децом и рођаком због сумње да су подводили 19-годишњу девојку, били су хранитељска породица код које је све до њиховог хапшења било смештено малолетно дете.

јасмина и горан николић
Фото: Приватна архива

Прича о петочланој породици из пакла која је ухапшена због сумње да је врбовала и потом подводила девојку постала је још шокантнија.

Наиме, вођени трагом речи комшилука Николића из Миријева, који су за наш лист испричали да је ова породица хранитељска и да дете о  коме су бринули иде са њиховом децом у вртић, Блиц је истражио овај случај. Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ове сумње су нам заиста и потврђене.

јасмина и горан николић
Ухапшени брачни пар Николић

– У породици супружника Ј. Н и Г. Н. се налазило дете на хранитељском смештају, које је после хапшења хранитеља, дана 15.маја 2019. године, неодложном интервенцијом дежурног стручног радника Градског центра за социјални рад у Београду привремено смештено у установу социјалне заштите, до избора адекватне хранитељске породице – кажу за Блиц из Министарства за рад.

Дан после хапшења ове породице, како додају из Министарства, достављено им је обавештење Центра за породични смештај и усвојење Београд о инцидентној ситуацији у породици Николић, односно о хапшењу хранитеља Јасмине и Горана код којих је било смештено малолетно дете Н. Б., за чију заштиту је био надлежан Центар за социјални рад на Новом Београду.

– Из садржаја обавештења је констатовано да су хранитељи дана 15. маја 2019. године ухапшени због основане сумње да су извршили кривично дело трговине људима и да је мал. Н. Б. неодложном интервенцијом дежурног стручног радника Оделења Звездара, привремено смештено у установу социјалне заштите, до избора адекватне хранитељске породице – наводе из Министарства.

Како додају из Министарства, одмах после сазнања да су хранитељи лишени слободе и да је дете смештено у установу социјалне заштите, Министарство је у складу са законом покренуло поступак и извршило надзор над стручним радом Градског центра за социјални рад у Београду и Центра за породични смештај и усвојење Београд, који су као надлежни органи учествовали у поступцима утврђивања и преиспитивања опште подобности за хранитељство ове породице.

јасмина и горан николић
Ово је соба девојчице која је била у хранитељској породици / Фото: МУП. рс

– После извршеног надзора, Министарство је у складу са законом сачинило извештаје и наложило руководиоцима наведених установа предузимање одређених мера у циљу заштите права и најбољег интереса детета које је измештено из хранитељске породице, покретање поступка одузимања опште подобности за хранитељство Ј. Н. и Г. Н, као и покретање поступка за утврђивање одговорности запослених у Градском центру за социјални рад у Београду за учињене пропусте у раду који се односе на утврђивање подобности за хранитељство супружника Ј. Н. и Г. Н. – кажу из Министарства.

јасмина и горан николић
Зоран Николић, брат Горана Николића, ухапшен због подвођења две девојке / Фото: Facebook

Подсећања ради, Јасмина и Горан Николић, њихова деца Мирољуб и Кристина Николић, као и њихов рођак Бајрами Демири ухапшени су због сумње да су пуних десет месеци, од средине августа 2018. године до средине маја 2019. године, на територији Београда организовали криминалну групу, а као жртву користили су девојку коју су терали да се бави проституцијом. У другој акцији и такође због подвођења девојака ухапшен је Зоран Николић, Горанов рођени брат.

Како се сумња, жртва трговине људима најпре је живела код Зорана и бавила се проституцијом за њега. Према речима извора, девојка се убрзо заљубила у Зорановог братанца Мирољуба (19) и потом се и преселила у кућу његових родитеља, где се пакао наставио. Сумња се да је група експлоатисањем девојке стекла милионе.

Одређен им притвор до 30 дана

Ухапшенима се ставља на терет више кривичних дела, најпре трговина људима, удруживање ради вршења кривичних дела, посредовање у вршењу проституције и друго. После вишемесечне истраге, ову криминалну групу разбили су полицијски службеници Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, Одељења за сузбијање трговине људима и кријумчарења људи у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду. Њима је 17. маја након саслушања одређен притвор до три месеца.

Мирослав Бркић, Блиц