Снабдевала религиозне ритуале: У Египту откривена пивара стара пет хиљада година

Потенцијално најстарија пивара на свету откривена је на староегипатском локалитету Абидос, око 450 километара јужно од Каира.

абидос
Фото: Egyptian Department of Antiquites / EPA

Мустафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете, рекао је да је пивара откривена у склопу староегипатског светог града Абидоса, на западној обали Нила, преноси РТС.

Погон за прављење пива потиче из периода краља Нармера, који је живео пре 5.000 година и сматра се за ујединитеља Горњег и Доњег Египта у јединствено краљевство и зачетника првог династичког периода од 3150. до 2613. године пре нове ере.

Археолози су пронашли 8 редова од по 20 метара дужине и 2,5 метра ширине. У сваком од њих су се налазиле посуде од глине, у којима је загревана мешавина житарица и воде и произвођено пиво.

Фото: Egyptian Department of Antiquites / EPA

Тим су предводили Метју Адамс са Универзитета у Њујорку и Дебора Висчак са Принстон Универзитета.

Адамс је навео да је пивара направљена да би, између осталог, снабдевала религиозне ритуале, јер су археолози пронашли доказе да је пиво коришћено приликом сахрана.

Први помен ове пиваре потиче с почетка 20. века од стране британских археолога, али они нису успели да одреде тачну локацију.

Абидос је један од најзначајнијих локалитета Старог Египта, познат као краљевска гробница првих двеју династија, али и град-храм посвећен Озирису – богу подземља, али плодности, јер је представљао силу која доноси живот из земље.

Фото: Egyptian Department of Antiquites / EPA

Огромни и пространи некрополис коришћен је у сваком периоду древног Египта све до римских времена.