Захтевају уништење неисправног меса враћеног из Русије – Шта садржи месо које је у Русији забрањено, а у Србији се слободно продаје?

„Руска Федерација је забранила увоз меса и месних прерађевина четири фирме из Србије, а разлог је неисправност производа.

четири фирме из србије

Ради се о компанијама Карнекс, Матијевић, Златиборац и Бигбул које у Србији држе готово седамдесет процената тржишта месом и месним прерађевинама што нас посебно забрињава имајући у виду да очигледно ове компаније немају здравствене и остале стандарде који задовољавају иоле уређено тржиште.“ – кажу у свом саопштењу из Народног слободарског покрета.

„Захтевамо да надлежни државни органи у циљу умиривања јавности уживо пред камерама униште сво контаминирано месо које није прошло на тржиште Русије како бисмо били сигурни да се то спорно месо неће наћи на нашим трпезама. Такође, захтевамо хитну и јавну ванредну контролу читавог тржишта хране у Србији, а поготово тржиште меса и млека.

Наша је сумња да је Србија постала тржиште за разне шкарт производе који се увозе и пласирају на тржиште без контроле и да се на тај начин грађани излажу великој опасности док се уништава ионако десеткован сточни фонд.

Уколико држава не буде хитно и адекватно реаговала ми из Народног слободарског покрета покренућемо јавну кампању бојкота спорних произвођача јер ако држава не штити своје грађане онда је крајња солуција да се грађани заштите сами.“ – изричити су Слободари.

Народна странка: Шта садржи месо које је у Русији забрањено, а у Србији се слободно продаје?

четири фирме из србије

Народна странка, поводом забране коју је Русија увела на увоз меса и месних прерађевина произведених у четири српске компаније, захтева од Владе Србије и Министарства пољопривреде хитан одговор на питање да ли је безбедна храна која се продаје грађанима у Србији.

Шта садрже или не садрже месо и месне прерађевине произведене у те четири компаније, које грађани Русије не смеју да једу, док се истовремено слободно продају грађанима Србије? Какво месо и месне прерађевине користе грађани Србије у својој исхрани?

Одбор Народне странке за пољопривреду, у циљу заштите здравственог стања свих грађана, захтева да на ова питања хитно одговори министар пољопривреде Бранислав Недимовић и институције одговорне за безбедност хране.

Руске власти су, како истичу, због озбиљних неправилности уочених инспекцијским надзором од 15. априла до 19. априла привремено обуставиле увоз производа компанија „Матијевић“, „Златиборац“, „Биг бул фудс“ (Big Bull Foods) и „Карнекс“ (Carnex).

Мора се коначно стати на пут игрању здрављем свих грађана, а поготово деце, јер безбедна храна мора бити приоритет свих задужених за ту област, које народ плаћа да брине о његовом здрављу.

Уместо да се бави заштитом здравља нације, Министарство пољопривреде је и даље „црна рупа“ у којој се непрекидно пребацују надлежности на друге, за шта директну одговорност сноси Недимовић, који је потпуно некомпетентан за функцију коју обавља.

Народна странка / Медиагруп.рс