НЕ МОГУ МУ НИШТА: САД не подижу оптужницу против Асанжа због откривања тајни ЦИА – ЕВО ЗАШТО

Америчко Министарство правде одлучило је да не подигне оптужницу против оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа због његове улоге у откривању појединих тајних алатки ЦИА за шпијунирање, наводи бриселски сајт Политико, позивајући се на америчког званичника и особе упознате са случајем.

Фото: Ruptly

Према подацима Политика, тужиоци нису поднели нове оптужбе против Асанжа из неколико разлога, међу којима је и то да Влада има мало времена за њихово предлагање — по закону о екстрадицији оптужбе треба покренути током 60 дана од прве пресуде и због велике тајности објављених материјала ЦИА. Како се наводи, дискусија о оваквим стварима на суду прети објављивању још већег броја тајних фајлова ЦИА. Осим тога, само ЦИА никад званично није потврдила истинитост објављених докумената.

„Нема сумње да постоје такви случајеви о цурењу информација на основу којих се не може оптужити звиждач, јер је информација толико тајна да би као доказ на суду морали признати њену истинитост“, рекао је листу бивши помоћник државног тужиоца за националну безбедност Министарства правде САД Мери Макорд.

Истиче се и да оваква одлука значи да се Асанж неће суочити са казном због јавне објаве дигиталних шифри, познатих као Волт 7, један од најмоћнијих из арсенала ЦИА коришћених за хаковање уређаја.

То је довело до тога да поједине алатке постану бескорисне за ЦИА и обезбедило је приступ тим алаткама страним шпијунима и хакерима.

Подсетимо, власти САД су прошириле оптужницу против оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа за 17 тачака које се тичу нарушавања Закона о шпијунажи.

Ако буде проглашен кривим по новим тачкама оптужнице, Асанжу прети 170 година робије, по 10 за сваку тачку.

Истражитељ УН: Асанж претрпео психолошку тортуру

Фото: Frank Augstein, AP

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж претрпео је „психолошку тортуру“ клеветничким кампањама медија, судија и високих политичких личности, изјавио је данас истражитељ за људска права Уједињених нација Нилс Мелцер.

Мелцер, који је 9. маја посетио Асанжа у лондонском затвору с високим мерама безбедности, изразио је забринутост због нових кривичних пријава САД против њега и поновио позив Великој Британији да га не изручи.

Асанж је јуче био превише болестан да би се појавио путем видео-линка из британског затвора на саслушању по захтеву САД за изручење, изјавио је за Ројтерс његов адвокат Герет Пирс. Он се налази у здравственом одељењу.

„Господин Асанж је намерно изложен, у периоду од неколико година, прогресивно тешким облицима окрутног, нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања, што су кумулативни ефекти који се могу описати само као психолошка тортура“, навео је Мелцер у саопштењу.

Швајцарски професор права, независни експерт, био је у пратњи двојице медицинских стручњака специјализованих за испитивање потенцијалних жртава тортуре и других облика злостављања, наводи се у саопштењу.

Они су разговарали са Асанжом приватно и спровели „детаљну медицинску процену“.

„Било је очигледно да су на здравствено стање господина Асанжа озбиљно утицали екстремно непријатељско и произвољно окружење коме је био изложен дуги низ година“, рекао је Мелцер.

Према његовим речима, поред физичких обољења, Асанж је показао све симптоме типичне за продужено излагање психолошком мучењу, укључујући и екстремни стрес, хроничну анксиозност и интензивне психолошке трауме.

Асанж се тренутно налази у затвору Белмарш у Лондону, где служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције, пренео је Танјуг.

САД га оптужују да је објављивањем тајних докумената, који садрже имена поверљивих војних и дипломатских извора, прекршио Закон о шпијунажи. Шведска га тражи због оптужби за наводно силовање. Обе земље траже његово изручење.

Танјуг