Револуција која се неће свидети свима, али је за све корисна – трајне пластичне чаше први пут у Србији

Србија тренутно нема фабрику за производњу трајних чаша, а интересовање за њима све је веће, што може постати бум у индустрији.

трајне пластичне чаше
Фото: Лонг плеј

Да ли сте знали да се у Србији на неким музичким концертима користе трајне пластичне чаше? И да те исте можете после фестивала да носите кући као успомену? Да, у Србији се и то дешава, и иако по први пут, интересовање је све веће, али да бисмо их масовно производили и од тога направили бум, потребно је само једно – да променимо свест.

Арсенал фест ове године уводи први у нашој земљи употребу трајних пластичних чаша на једном великом музичком фестивалу, а компанија Лонг Плеј је већ имала овакву акцију током „Дана Дарка Рундека“ у марту ове године, када су коришћене трајне уместо једнократних пластичних чаша. Како је уопште реализована идеја са трајним пластичним чашама и то баш у Србији, за Телеграф Бизнис прича Зоран Вуловић, извршни директор Лонг Плеј концертне агенције.

– Када смо почели да припремамо серију концерата Дарка Рундека један од изазова за све нас био је да испунимо Даркову жељу и молбу да се на концерту први пут у Србији користе трајне пластичне чаше. Повезали смо се са француско-хрватском компанијом која се бави производњом ових чаша и која тај посао ради за велики број европских фестивала. Успели смо у нашој заједничкој намери да дамо бар мали допринос у смањењу загађења – каже Вуловић.

Није у Србији баш лако покренути нешто ново, увек постоје отпори, каже он, али оно што је за све нас охрабрујуће и што је важно, јесте реакција публике коју су добили, а која је, истиче била фантастична – сви су желели да помогну и прихватили су безрезервно ову акцију.

трајне пластичне чаше
Фото: Лонг плеј

Ипак, сведоци смо да су и државе почеле да буду свесније и одговорније и крећу са готово агресивним кампањама да се смањи пластична отпад, тако, неке земље потпуно забрањују употребу пластичног прибора, док ће од наредне године, једнократне чаше бити забрањене и на свим музичким фестивалима у Европи, да би и код нас нешто било реализовано типа, према Вуловићевим речима, нажалост, потребна је и репресија.

– Изгледа да су те чаше озбиљан непријатељ који се може победити само законом. Можда звучи парадоксално, али ни у Европској унији, а ни у Србији, пластичне чаше не могу да се победе без увођења закона о њиховој забрани. Ове године Гластенбери, сигурно највећи европски музички фестивал, увео је коришћење трајних пластичних чаша. Арсенал фест се придружио тој фамилији, ако ни у чему другом, онда у том делу можемо слободно рећи да смо део света – каже на Вуловић.

Када је реч о проширењу посла на друге индустрије и компаније, Вуловић каже да су оне увек повезане, и да је важно радити на пољу друштвене одговорности и добра, јер је онда последично, то везано и за све људе. Заједнички фронт у овој сфери, истиче, увек је потребан.

А у чему је тајна трајне чаше?

– Прво, ово је шанса за све нас да урадимо нешто добро у Србији. Постоји велики број фестивала велики број разних манифестација и културних и некултурних, то се некоме свиђа а некоме не. И то је у реду. Али загађење околине се тиче свих нас. Сви ми у томе учествујемо, не долазе ванземаљци да нам бацају отпад или загађују земљу. Наше чаше су трајне. Узимате их као кауцију на фестивалу, и можете је приликом изласка вратити, а можете их понети и као успомену. После сваке вечери фестивала нећемо оставити иза себе гомилу ђубрета и тешко разградивог отпада – прича.

Предност њихових чаша је и у томе што их не можете разбити, али истичу се још по нечему а то је специфичан дизајн, на који су поносни – једноставан је и модеран, а радио га је, као и комплетан брендинг фестивала, Дечко цар – браћа буразери.

Европски парламент одобрио је нови закон којим се забрањују пластични предмети за једнократну употребу. Овим законодавством предвиђа се и обавезно постављање ознака о негативном утицају који на околину има бацање цигарета с пластичним филтерима и посебно, управо, платичне чаше. Нажалост, Србија каска када је реч о променама и заштити животне средине, а самим тим и свести и бризи о њој.

Тако, немамо ни фабрику за производњу као што је она за потребе компаније Лонг Плеј:

трајне пластичне чаше
Фото: Небојша Бабић

– Арсенал фест је још прошле године покушао да уведе трајне пластичне чаше. Нажалост нисмо успели. Процес израде брендираних чаша је процес који траје најмање два месеца. Постоји само пар фабрика у Европи које се тим послом баве. Наравно у периоду фестивала све фабрике су пребукиране. Прошле године нисмо успели, али ове године ће чаше бити на Арсеналу –

А када је реч о покретању призводње у Србији, каже:

– После серије концерата Дарка Рундека на свим концертима Лонг Плеј-а увели смо коришћење трајних пластичних чаша. Након Арсенал феста трајне пластичне чаше брендиране логом бенда и уз дозволу менаџмента биће и на концерту Thievery Corporation 26. јуна на Ташмајдану. Идеја о производњи оваквих чаша у Србији је нешто о чему треба размишљати, јер потреба за њима свакако постоји и биће све већа – каже Вуловић и додаје да за то постоји само један предуслов, а то је промена свести.

– Не требају нам већи непријатељи од нас самих. Свакодневно загађујемо све око себе, а после се чудимо шта се то дешава са климом, понашамо се као да нисмо одавде. Промена става државе и медија пре свега, и мали кораци као овај на Арсенал фесту ће довести до великих промена –

Вуловић се нада да ова идеја може да се прошири и на шири асортиман, али и да присуствујемо својеврсној револуцији:

– Можда то звучи нескромно, али ово је сигурно револуција која се некоме неће свидети, али је за добро свих нас. Забрана употребе једнократних пластичних чаша је само почетак и поносни смо што смо део тог фронта – рекао нам је Вуловић.

Сам Дарко Рундек не крије колико је поносан што учествује на фестивалу у Крагујевцу на коме се чаше не бацају:

– Доста је било пластике после концерата и гомиле пластике са којом се не зна шта да се ради. Поносан сам што чаше са овог фестивала могу да се враћају, купују, и поносан сам на вас што доприносимо лепшем, чистијем свету – поручио је Рундек уочи фестивала у Крагујевцу.

Весна Бјелић, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.