КАТАСТРОФА Угинуло око 600 килограма рибе у Палићком језеру

Протеклих дана, на Палићу је поново забележен помор риба, претежно сребрног караса који је алохтона и инвазивна врста, али и мањих количина патуљастог сома и два смуђа. Из ЈП „Палић-Лудаш“ претпостављају да су велика количина падавина и нагло повишење температуре узрок угинућа, те да се у наредном периоду могу очекивати веће количине угинулих риба.

помор рибе
Фото: Суботица.ком

После кишног периода, велики број суграђана одлучио је да искористи лепо време и посети Палић. Међутим, они који су се прошетали дуж обале језера, затекли су непријатан призор – угинуле рибе поново су плутале на површини језера.

– Изгледа да је овај кишни период негативно утицао и на становнике језера Палић. Нису само људи једва поднели ову метеоролошку непогоду, него је све то очигледно тешко пало и рибама које су се од оволиких падавина подавиле – написао је један наш суграђанин у рубрици „Пиштаљка“, затраживши од надлежних служби објашњење због чега, у последње две недеље, рибе у језеру умиру у огромним количинама. – Ниво воде у језеру је врло висок, нису биле високе температуре ваздуха па да нема кисеоника у води, па то не може бити разлог као што су наводили прошлих година. Шта се дешава? Екскурзије долазе на Палић ових дана и деца те слике носе кући као успомену.

помор рибе
Фото: Суботица.ком

Из ЈП „Палић-Лудаш“ кажу да је сакупљање угинулих риба започело, а да се претпоставља да су велика количина падавина и нагли пораст температуре узрок угинућа. Како је констатовала Чуварска служба предузећа, угинуло је око 600 килограма рибе и то сребрни караси, претежно млади рибљи фонд, који су настрадали због променљивих и неповољних временских прилика, док је међу угинулим рибама пронађено и неколико патуљастих сомова и два смуђа.

– Када се узме у обзир да је по процени укупни рибљи фонд Палићког језера преко 160 тона, та количина није алармантна. У складу са законским прописима, обавиће се и анализа угинуле рибе у Ветеринарском институту Суботица. Подсећамо јавност да  је анализа обављена крајем фебруара 2019. године утврдила да квалитет риба у Палићком језеру испуњава све законске услове за људску употребу (?!). У току је додатна анализа квалитета воде Палићког и Лудашког језера у склопу КФВ пројекта – наводи се у саопштењу ЈП „Палић-Лудаш“.

помор рибе
Фото: Суботица.ком

Иако угинуле рибе нису леп призор на површини језера, из надлежног предузећа напомињу да се у наредном периоду могу очекивати и веће количине.

– Што већа количина ове алохтоне инвазивне врсте буде ван језера, стећи ће се бољи услови за опстанак пожељних врста рибе – додаје се у саопштењу.

Из ЈП „Палић-Лудаш“ поручују да за сада није забележено угинуће рибе у језеру Лудаш.

Суботица.ком

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.