Ведрана Рудан: Хрватска је земља стараца и криминалаца; Срби, ако вам је глава мила, држите се даље од Лијепе Наше.

Загреб – Хрватска књижевница Ведрана Рудан оштро је, по обичају, у колумни на свом сајту осудила недавни напад на сезонске раднике на Брачу, међу којима је било и Срба.

нотр-дам
Ведрана Рудан / Фото: Фејсбук

Обраћајући се пребијеним Србима са „драги ваши”, Рудан наводи да, како каже, „патетични моји” наглашавају да су у питању били „наши Срби”, Срби из Хрватске и пита се: ”Као да ‘наши Срби’ нису Срби?”, преноси Танјуг.

„Срби су Срби и точка! Не тачка!”, истиче Рудан.

Она Србима поручује да науче нешто о, како наводи, Лијепој Нашој и наводи да је Хрватска земља стараца и криминалаца.

„Оно мало младих и паметних што је остало ту је јер није још продало очевину, а чекају и крај школске године. Ми старци немамо куда, а и никад нам боље није било. Дечко у седамдесет и петој може бирати у којем ће маркету сести за касу и зарадити 100 евра за само месец дана. Па ви видите, Срби и Српкиње”, пише Рудан у колумни.

Она наводи да у Хрватској политичари, попови и, како каже, остали бизнисмени време крате крадући, а да га народ крати млатећи и то Србе.

Додаје да „неће ваљда да млате псе”, јер животиње не смеју да се злостављају.

„Кад у Хрватској удавиш пса, медији су на ногама, не гине ти робија”, наводи она и истиче да се ништа неће догодити ономе ко у Хрватској удави, где Рудан ставља три тачке и додаје: „биће и тога”.

„Не сме се судити никоме ко се забавља у складу са политиком земље у којој живи”, каже хрватска књижевница и поставља питање „бившој браћи како то не разумеју”.

„Од рата с вама прошло је 100 година, а нама ране крваре к’о да се све јуче догодило. Такви смо вам ми Хрвати”, наводи Рудан и својим препознатљивим речником објашњава да нису битни ни слобода, правда, хлеб, школство, судство, здравство.

„Нама Хрватима мало треба. Србе нам дајте! Врбе нам дајте”, истиче Рудан и саветује Србима да се, ако им је „глава на рамену мила”, држе даље од, како каже Лијепе Наше.

Она пита Србе да ли су икада чули или прочитали да су 1943. у Америци организовани одласци Жидова на рад у Немачку и одговара да нису.

Зато поставља и питање зашто онда Срби траже посао у Хрватској.

Политика

1 коментар

  1. Kao Srbin is Hrvatske mogu samo da potvrdim njene reci.
    Srbi iz Srbije su uvek naivni i mekani (bili i ostali).
    A tragedija je sto povrh toga mnogima i danas Jugoslavija i bratstvo i jedinstvo iz dup*eta viri.
    Ovce za klanje.

    Ako toliko vole „bratstvo i jedinstvo“ neka dodju ziveti ovde u Hrvatsku. Ja ima stan za menjanje pa neka mi jave.

Comments are closed.