ГРК ОБЛЕПИО ШПОРЕТ СЕЛОТЕЈПОМ ДА ТУРИСТИ НЕ БИ КУВАЛИ Власници апартмана имају листу забрана за госте, а неке су помало БИЗАРНЕ

Кување тешких јела јаких мириса, употреба рерне, вишечасовно коришћење клима уређаја за расхлађивање апартмана и забрана бацања тоалет папира у WC шољу, само су нека од ограничења које власници апартмана на популарним летовалиштима у Грчкој постављају својим гостима.

забрана
Фото: Илустрација

„Гледам неке хотеле за летовање на агенцији пише напомена: „Забрањено пржење рибе у мини-кухињи“. Чекајте, неко заиста оде у апартман у хотел и пржи рибу тамо?“, чуди се један твитераш.

Испоставиће се да туристи заиста имају такве и сличне навике, те су власници апартмана изашли са листом разних забрана.

Чајна кухиња је за чај

– Забрана се у већини грчких апартмана обично односи на пржење, а постоји из простог разлога јер се мирис пржене рибе осети у читавом објекту, а понекад се мирис задржи у апартману и када дођу наредни гости тај, заостали мирис може да направи велики проблем. Други разлог је понекад тај што власници имају ресторан у склопу хотела, па су чајну (мини) кухињу наменили само за кување кафе или чаја – каже за Блиц, Ана Николић са портала „Никана“ који се бави туризмом у Грчкој.

забрана
Гостима је забрањено пржење хране јаког мириса / Фото: Илустрација

Према речима Николићеве, због хране у апартманима врло често долази до проблема јер неретко гости не буду обавештени о забранама које власник намеће па настане проблем по доласку, поготово ако су са собом понели намирнице за кување.

На море са мини-рерном

– Неки наши туристи имају обичај да са собом из Србије понесу свеже месо, а врло често се дешава да гости, знајући да у хотелској соби није дозвољено кување и да уопште нема електричних уређаја за то, понесу свој решо или чак мини-рерну од куће и тако на свој начин реше проблем забране кувања у појединим смештајима – објашњава Николићева.

Иако велики број апартмана има забрану пржења јаке хране и кувања јела јер не поседује велике, него само чајне кухиње, постоје и они у којима је кујна комплетно опремљена за кување, и ти гости могу да је користе како год желе.

Без окупљања пријатеља

Поред тога што својим гостима бране да прже храну јаких мириса, власници апартмана често забрањују гостима дружење уз ручак у апартману са пријатељима.

Наиме, како наводе зналци туристичке понуде Грчке, туристима је често забрањено да приликом коришћења роштиља власника апртамана у који су смешетни, зову и своје пријатеље на ручак, јер „станодавци“ дозвољавају коришћење својих ствари само гостима који су код њих одсели.

забрана
Гости врло често не смеју да позову пријатеље у апартман / Фото: Илустрација

– У неким случајевима власницима се не свиђа чак ни примање гостију у апартманима, али и за ово постоји разлог. Када смештај има једно двориште и један роштиљ деле га сви гости апартмана, тако да би додатно повећан број гостију из суседних вила направио гужву. Такође, дешава се да једна породица уплати скуп и квалитетан смештај на плажи са свим погодностима, а да друга која је уплатила смештај без дворишта, лежаљки, роштиља, играчака за децу, туша у дворишту, једноставно користи све погодности смештаја које су уплатили пријатељи, чиме праве гужву и угрожавају остале госте – објашњава нам Николићева.

Забрана коришћења струје и климе

Поред забрана које се односе на уношење хране, пића и спремање хране, власници туристчких смештаја често ограничавају своје госте и приликом коришћења климе.

забрана
Власници често ограничавају и коришћење клима уређаја / Фото: Илустрација

– Наши туристи воле да им клима уређај буде укључен и док су на плажи, па да их по повратку са плаже дочека расхлађен апартман. Ова навика наравно није на месту, па тако власници изричито наглашавају да клима мора да се искључује и смишљају различите начине да такво понашање спрече, што уз помоћ технологије, што једноставним проверавањем од собе до собе када гости изађу. Наравно, искључивање климе од стране власника неретко изазива проблеме са гостима који си побуне због „дрскости“ власника – објашњавају са портала „Никана“.

Селотејпом облепио цео шпорет

Игра мачке и миша између туриста и власника туристичких објеката у Грчкој уме да оде толико далеко да власници на физички начин забрањују кување гостима, или новчано „кажњавају“ коришћење клима уређаја.

– Бизаран случај догодио се на Тасосу када је власник једног апартмана селотејпом облепио читав шпорет како гости не би користили рерну и трошили струју, него само рингле. А други случај који нас је оставио без текста десио се пре неколико година када је власник са Лефкаде ограничио потрошњу струје на 10 киловата. За сваки потрошен киловат преко овог ограничења тражио је доплату од 40 центи по киловату – истиче Николићева.

Не папир у WC шољу

Врло често организатори путовања упозоравају своје путнике који одлазе на одмор у Грчку, Италију или Шпанију да су канализационе цеви значајно уже него у Србији, те да је у неким објектима, тако, забрањено бацање отпадака и тоалет папира у WC шољу.

Уколико постоји таква напомена, а која чак може да се нађе и у општим условима путовања одређене туристичке агенције, и дође до поплаве или загушења, путник је дужан да сноси трошкове штете.

Потрага за замрзивачем

Други популаран начин међу нашим људима да се на летовању уштеди на храни, а због чега је такође потребна кухиња опремљена и замрзивачем, јесте ношење замрзнутих порција у Србији скуваних јела.

Наши туристи врло често имају ту праксу да храну из Србије замрзнуту у ручним замрзивачима носе чак до Грчке. Дешава се да туристи спреме кувана јела, замрзну их по порцијама за сваки дан, ставе их у замрзивач и транспортују до Грчке.

Грчку посетили несвакидашњи гости:

А. Милутиновић, Блиц

1 коментар

  1. Najbolje da im samo posaljemo pare i uopste ne dolazimo. Mi godinama idemo u Monopetro house na Sitoniji kod Petae i Viki i sve je dozvoljeno.

Comments are closed.