ПАНИКА У БОЛНИЦАМА ШИРОМ СРБИЈЕ: Јели су ОВО ВОЋЕ и отровали се, лекари не памте овако масовно тровање

На десетине људи широм Србије примљено је у болнице у тешком стању зато што су јели јагоде.

јагоде
Фото: Илустрација

Већина се жалила на стомачне тегобе, повраћање и дијареју, али и високу температуру и потпуни колапс организма. Стручњаци кажу да се ови симптоми јављају када су јагоде прскане прејаком дозом пестицида или су заливене прљавом водом пуном бактерија.

Иначе, деценијама уназад У Србији није забележено овако масовно и опасно тровање јагодама.

„Долази нам на десетине пацијената са симптомима тежег тровања након што су конзумирали јагоде. Пошто углавном имају изузетно високу температуру од 40 степени, дијареју и повраћање, што је обично знак јаке инфекције, пребацујемо их на инфективну клинику“, кажу у Ургентном центру.

јагоде
Фото: Зорана Јевтић

Београђанин Александар Илић (59), који је завршио у Ургентном центру због тровања јагодама, прво је помислио да је реч о обичном стомачном вирусу, а онда је његово стање почело да се компликује.

„После ручка појео сам пола килограма јагода и током ноћи су кренули болови у стомаку и стравична мучнина. До јутра ми је било све горе. Почело је повраћање, дијареја, грозница, а температура је расла и до 40 степени. Све сам приписивао стомачном вирусу и попио потребне лекове. Међутим, мени је било све горе, толико да сам у једном тренутку помислио да ћу умрети. Отишао сам у оближњи Дом здравља, а када су ме видели у каквом сам стању и да сам скоро пао у несвест од изнемоглости, одмах су ме послали у Ургентни центар. Када су ме примили, доктор је одмах питао да нисам јео јагоде. Очигледно је да нисам био једини случај. Задржан сам у болници уз инфузију и антибиотике“, каже Илић.

Сличан проблем доживела је и београђанка Тања Јанковић. Она је казала да пошто је појела јагоде била је у тешком стању.

„Купила сам јагоде у једном познатом супермаркету и чим сам дошла кући, опрала сам их и појела. Тада сам буквално доживела потпуни колапс организма. Отишла сам у Ургентни центар где су ми дали неке лекове и укључили инфузију. Морам да напоменем и да нисам алергична на јагоде, јер сам их до сада често јела и никада нисам имала пробелма“, наводи Јанковићева.

Инфектолог Жарко Ранковић истиче да ово тровање није нимало наивно и да се сви који после једења примете ове или сличне симптоме, одмах се јаве лекару.

„Мислим да су овде у питању хемикалије којима се прскају јагоде. Воће би морало мало да одстоји после прскања, да те хемикалије изгубе своја отровна својства по људе. Међутим, пољопривредници често то не сачекају, него одмах почну да продају јер је цена изузетно висока. Мада, могуће је да су овде проблем отпадне воде и загађени бунари, поготово после овако много киша и поплава. Том водом се заливају јагоде, што је врло ризично, јер тако на воћу могу да се нађу изузетно опасне бактерије из групе салмонеле или коли. Оне изазивају прави хаос у организму“, објаснио је Ранковић.

Курир