Капетану Драгану у хрватском затвору УГРОЖЕН ЖИВОТ!

Правни заступник Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, Драган Палибрк изјавио је да је одлуком управе хрватског затвора Лепоглава да он буде пребачен три месеца у оделење са особама осуђеним за најтежа кривична дела, угрожен његов живот.

капетан драган
Фото: ЕПА

Правни заступник Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, Драган Палибрк изјавио је да је одлуком управе хрватског затвора Лепоглава да он буде пребачен три месеца у оделење са особама осуђеним за најтежа кривична дела, попут убистава и организованог криминала, угрожен његов живот.

„Чуо сам се малопре с Драганом и он ми је рекао да је такав потез апсолутно угрозио његову безбедност и да се плаши за свој живот“, рекао је Палибрк агенцији Танјуг.

Према његовим речима, Васиљковићеви адвокати у Хрватској предузеће „одређена правна средства“, после чега ће се размотрити даљи потези.

Пре пет дана Капетан Драган кажњен је са 30 дана самице у хрватском затвору у Лепоглави због наводног обраћања српским медијима путем писама.

Васиљковића је хрватски суд окривио за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској и осуђен је на 13 и по година затвора због ратних злочина, а та казна му истиче 20. марта 2020. године.

Драган Васиљковић из затворске самице у Лепоглави: мој наводни контакт са медијима исконструисан.

Нисам крив, нисам контактирао с медијима, нити сам им се јавно обраћао. Због приватног писма упућеног Драгану Палибрку, које је он проследио јавности, већ више од три седмице сам у самици затворског комплекса Лепоглава под оптужбом да сам прекршио правила у највећем хрватском затвору. Своју одбрану поново ћу изнети у уторак, када ћу поновити став да је ово што говорим – тачно.

Овако из самице Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, преко свог адвоката Слађане Чанковић, поручује да ће на другој расправи доказати да није учинио никакав прекршај. Он, међутим, изражава бојазан да „Хрвати чине све како га не би пустили на слободу крајем марта следеће године“.

Према речима Чанковићеве, из тима који Васиљковића брани откако је изручен Хрватској, у првој расправи протекле седмице нису изнесени сви аргументи.

– Капетан Драган ће поновити став да није крив. После одлуке да се изолује од осталих затвореника, покренут је званични предлог за дисциплински поступак, а Васиљковић се још терети да је вређао, претио и непристојно се понашао, као и да је контактирао са другом особом без одобрења затворске управе.

Капетан Драган је и на првом саслушању изјавио да се не осећа кривим и да је све исконструисано, како би га пред крај казне довели у такву ситуацију. Наиме, Васиљковић би требало да изађе из хрватског затвора 20. марта следеће године, у тренутку када буде одслужио 13,5 година затвора. Сви досадашњи покушаји да се раније нађе на слободи нису уродили плодом, јер су, каже наша саговорница, „затворске власти и правосудни органи у Хрватској одбили све његове захтеве“.

заступник драгана васиљковића
Капетан Драган/Фото: Profimedia

Како Новости незванично сазнају, управу затвора највише је иритирало то што је у приватном писму Васиљковић навео да је „Лепоглава нацистички логор“. Разлог због којег је Капетан Драган изрекао такву констатацију је пре свега то што је смештен у оделење где су само Срби осуђени за ратне злочине.

Београд, па Аустралија

Када цео овај поступак буде завршен, Капетан Драган, како нам је поновио, има жељу прво да отпутује у Београд. Све време је у контакту са породицом која је у Аустралији, а финансијски га помажу многи пријатељи. Где ће након марта следеће године не жели да открива ни свом правном тиму, али је у више наврата рекао да ће након боравка у Србији отићи породици у Аустралију.

– Он се осећа добро, нема више ни проблема са здрављем и до сада је однос према њему био коректан. Никада нам се није жалио, а могао је да користи и све оно што је омогућено другом затвореницима – каже Чанковићева.

Капетан Драган, међутим, страхује да га затворске власти додатно не оптуже за још нешто како би се спречило да изађе на слободу почетком следеће године. Чанковићева, како каже, свог брањеника смирује речима да „то није могуће због међународног права, јер је Хрватска могла процесуирати Васиљовића само због оних разлога који су били наведени у захтеву за екстрадицију“.

Наша саговрница наглашава да је и овај правни поступак који се води сада против њега противан том правилу, јер је Хрватска дала гаранцију Аустралији да Васиљковића неће теретити за била што друго од онога што је наведено у тражењу код изручења.

– Њему не могу да суде осим за она дела која су наведена у захтеву, па ће и о томе бити речи на следећој расправи – категорична је Слађана Чанковић.

Током суђења и боравка у сплитском затвору, потом и у Лепоглави, Васиљковић је тврдио да није крив, да није урадио (не)дела која су му стављена на терет, као и да су у току суђења сведоци тужилаштва давали контрадикторне изјаве.

Танјуг